Bulvár

2012.02.29. 10:52

Született február 29-én: sok gonddal jár

Sok a gondjuk azoknak, akik február 29-én születtek, mivel jó pár számítógépes nyilvántartás még mindig nem boldogul a dátummal, emiatt pedig a rendőrségi közúti ellenőrzésektől a banki szolgáltatásokig gyakran kerülnek zűrzavaros helyzetbe az érintettek.

MTI

A problémák meglétét igazolhatja, hogy külön világhálós klub alakult egy amerikai nő és férfi kezdeményezésére 1997-ben a február 29-i szülöttek számára, a taglétszám immár 9 ezer fölé emelkedett.
   
Az Egyesült Államokban 200 ezerre, világszerte pedig 5 millióra tehető a február 29-én születettek száma. Az adminisztrációs kalamajkák elkerülése végett jó pár kismama a szülőszobán eleve arra kéri a kórházi személyzetet, hogy dátumozzák gyermekét egy nappal korábbira vagy későbbire.
   
Az már csak apróság, hogy a február 29-iek igazából csupán 4 évente ünnepel(tet)hetik születésnapjukat, sőt: előfordul, hogy 8 esztendőt kell várni a következőre. A dupla nullára végződő esztendőkben ugyanis - hiába szökőévek - nincs február 29-e. Legutóbb 1900 volt ilyen, legközelebb pedig 2100 lesz. (Még tovább bonyolítja a dolgot, hogy a 400-szal osztható esztendők viszont szökőévek. A legutóbbi 2000 volt, előtte meg 1600.)
   
Arra, hogy 1900 nem volt szökőév, annak idején nem gondolt a Microsoft szoftvergigász, így programjába hiba csúszott, ellentétben tengernyi más, kisebb szoftverkészítőjével. Ennek ellenére a nagy rosszhoz kellett igazítani a jó, de kicsi programokat is, hogy kompatibilisek lehessenek a Microsoftéval. 
   
A hiba megléte, azaz február 29 nemléte következésképpen továbbra is fennáll. A Microsoft ugyanis még mindig nem tervezi, hogy megszünteti a hibát, mert az túl nagy felfordulással járna.
   
A szökőéves rendszert amúgy még Julius Ceasar vezette be, hogy ne csússzanak el idővel teljesen az évszakok, mivel a Föld nem 365 nap, hanem pár órával hosszabb idő alatt kerüli meg a Napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!