Bulvár

2013.07.01. 10:18

Szőrös harisnyával és szőrös műdekoltázzsal a szexuális zaklatás ellen Kínában

Sajátos módját kínálják a szexuális zaklatásokat megelőzni kívánó nőknek élelmes kínai kereskedők: az elmúlt hetekben szőrös harisnyával, szőrös műdekoltázzsal is segítik apasztani a kéretlen kedélyeket.

MTI

Az elmúlt hónapok nagy nyilvánosságot kapó és nagy társadalmi visszhanggal járó eseteit követően ismét a kínai közvélemény gyakori beszédtémája a szexuális zaklatások, valamint a kiskorúak molesztálásának kérdése. A helyzet a nyár bekövetkeztével a korábbinál is aktuálisabbá vált, ezt mutatja, hogy a pekingi és a sanghaji metrótársaságok - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - a tömegközlekedést igénybe vevő nők számára ajánlásokat tettek közzé. Ezek többek közt azt javasolják a nőknek, hogy igyekezzenek elkerülni a miniszoknyák és forrónadrágok viseletét a tömegközlekedési eszközökön, illetve takarják magukat újsággal vagy a táskájukkal, lehetőség szerint pedig válasszanak alacsony üléseket a kéretlen vakuvillantásokat elkerülendő.

A kínai kereskedők ennél tovább mentek, és igazi vágyrombolókkal segítik a nőket a nem kívánt pillantások és érintések elkerülésében. Június közepén a szőrös lábat "teremtő" - testszínű, erős fekete szőrrel szegett - harisnya került a kelet-ázsiai ország internetes boltjaiba. A viseletet a normál harisnyák árának mintegy tízszereséért, 150-200 jüanért (5550-7360 forint) kínálják, a borsos ár ellenére ugyanakkor több mint 500 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblog tanúsága szerint a szőrös harisnya iránt valós kereslet mutatkozik, sőt az azt vásárolni kívánók komoly hiányról panaszkodnak.

A harisnya kiegészítőjeként az elmúlt napokban megjelent a "szőrös áldekoltázs" is. Ez a valódi dekoltázs felett viselhető ruhabetétet jelent, amely a harisnyához hasonlóan hosszú szőrrel szegett. A taszító ruhadarab ára 100 jüannál kezdődik, s a kereslet bizonytalansága miatt egyelőre csupán pár internetes honlap árulja megvételre.

A szexuális zaklatások száma évről évre nő Kínában, erre a március elején a Kuangcsou Közvéleménykutató Intézet által nyilvánosságra hozott, Peking, Sanghaj és Kuangcsou másfélezer, 16 évnél idősebb nőlakosát kérdező felmérés is rámutat. A válaszadók 13 százaléka fogalmazott úgy, hogy esett már szóbeli vagy írásbeli szexuális zaklatás áldozatává, és csaknem egyharmaduk szerint az ilyen esetek száma az elmúlt három évben érezhetően megnőtt. A megkérdezettek csaknem fele szerint a 16 és 25 év közötti nők vannak leginkább kitéve az ilyen zaklatásoknak. A kérdés kezelésében komoly problémát jelent a büntetés hiánya. Ugyan Kínában 2005-ben törvény született a szexuális zaklatások ellen, és az 2007-ben hatályba is lépett, a vádak bizonyítása azonban nehézségekbe ütközik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!