Bulvár

2017.07.20. 19:00

Mosolygós, buborékos nyáreste volt a borbarátok teraszán

Buborékos kóstolóra és mediterrán hangulatú vacsorára várták a Dunaújvárosi Borbarát Klub tagjait és az érdeklődőket a Corner Kávéház teraszára szerda estére.

Balogh Tamás

Könnyed, mértékadó terítés, átgondolt menüsor, fejedelmi italok, kellemes muzsika és elegáns, szórakozni vágyó és tudó vendégek. Minden adva volt sikeres estéhez, s mindenki elégedett, felszabadult mosollyal, barátként távozott.

Az est elbűvölő házigazdája Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus (AIWS) volt, aki egy igazi borrajongónak vallja magát. A gyöngyöző kínálattal való ismerkedéshez keresve sem találhattunk volna hozzáértőbb segítőt.

Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus

Hogy került ebbe a szakmába?

- Szerettem a borokat és a pezsgőket, ezért amikor tíz éve erre lehetőség adódott, elkezdtem ezen a területen dolgozni. Egy szerencsés véletlen során kerültem egy borkereskedő céghez, és miután megvolt a munka, utána elkezdtem magam képezni. Egy londoni iskolának a négyszintes képzésén mentem végig. A diplomát (WSET) négy évvel ezelőtt kaptam kézbe Ausztriában. A tanulási folyamatom önképzéssel a mai napig tart és a jövő is ezt ígéri.

Hogy lehetséges, hogy egy ilyen kurzusnak Londonban van a székhelye?

- Kereskedelmi szempontból a borvilág fővárosa London. A bor egyrészt egy nagyon romantikus történet, egy teremtő munka eredménye, másrészt pedig gazdaság és üzlet. A központ ott van, ahol a legnagyobb felvevő piac.

Jó társaság, finom ételek, remek italok – mi más kell egy kellemes estéhez? A Dunaújvárosi Borklubban mindez megvolt legutóbb is

A házigazda mediterrán estét ígért a vendégeknek mára. Illik ehhez a habzó italok sokasága?

- Egy nyári, teraszos estét nem is nagyon lehet mással elképzelni. A mai italsorban sok kedvencemet megtalálom. A magyarok közül a Légli, amit az egyik legjobb hazainak tartok, a spanyoloktól a Torello Cava volt. Egy francia pezsgő, ami, ha már champagne-ról beszélünk, akkor ilyenkor is kihagyhatatlan. Asztalra került a prosecco, ami ebben a kategóriában most a világon az egyik legnagyobb divat. Ezeket úgy is definiálják, mint a mosolygós buborékokat, amik a napsütéses nyári teraszokra születtek.

Érdemes összehasonlítani ezt a két kultúrát, a champagne-t, valamint a proseccót?

- Azt gondolom, hogy elférnek egymás mellett. Van egy olyan mondás, hogy "Nagyon unalmas lenne a világ, ha minden nap ugyanazt a bort innánk!" Van úgy, hogy a könnyedebb, mosolygós, gyümölcsösebb stílusra vágyunk. Ugyanakkor megvan a helye a champagne eleganciájának. Van, amikor a spanyol cava picit frissítő savaira és citrusosságát szeretnénk élvezni. Tehát én ezt a színességet szeretem a pezsgőkben, mivel mindig lehet egy újabb régiót vagy stílust találni. Ezért nem lehet megunni ezeket.

Miért drágább a champagne a proseccónál?

- Tradíció, marketing, technológia, a nagy borházak felépítettsége. illetve az is, hogy az olaszok egy sokkal könnyedebben fogyasztható, olcsóbban elkészíthető pezsgővel büszkélkedhetnek, a proseccóval. Nekik is vannak kivételes területeik, ahol a termékeik árai súrolják a champagne-t. A kettőt ugyan nem lehet versenytársnak tekinteni, de bizonyos piacokon mégis annak számítanak.

Mikor isszuk az egyiket, vagy a másikat?

- Bármikor, nincs különbség. A proseccót az ember akár már kedden este is felbontja, hogy megünnepelje, hogy már túl vagyunk a hét első két napján. A champagne-ra már inkább keresik az emberek a jeles alkalmakat. Ebben benne van az árkategória is. A fogyasztásunk a napi kultúránk része. Csakis kulturáltan! Az egy komoly tapasztalat, hogy ha az ember mértékkel és minőségi italokat fogyaszt, akkor másnap nincs másnap.

Itt és ma egy mediterrán ízeket ígérő ételsort ajánlottak a vacsorára. Egy magyaros válogatásra vajon hogyan csúsznának ezek az italok? Bizonyára fogós kérdés lenne, hogy egy nehezebb pörkölthöz melyik gyöngyöző italt válasszuk? Én valószínűleg elmennék egy testesebb rozé irányába.

Egészségünkre! A habzó italok sorában sok kedvencet megtaláltak a vendégek

Hogyan kell fogyasztani ezeket az italokat?

- Először is sem a pezsgőt, sem a gyöngyöző borokat nem szabad a kelyhekben pörgetni, hogy felszabaduljanak az ízek, hiszen ezt itt a buborékok fogják megoldani. Amennyiben mégis azt tesszük, akkor megöljük ezeket az italokat, a pezsgő lényege vész oda. Érdemes lassan kortyolgatni. Szép nyáridőben viszont úgy kell adagolni és fogyasztani, hogy ne melegedhessen föl az ital. A pezsgő felmelegítésénél pedig kevesebb nagyobb bűn van a világon... A proseccót nyáron érdemes 4-6 fokra hűteni, az ideális 6-8 fokot három perc alatt éri el a pohárban. A champagne esetén már fölmehetünk 8-10 fokra. Amennyiben valaki olyan szerencsés, hogy veretes régi évjáratokat is kóstolhat, azzal már elmehet a fehérboros kategóriába, a 12-13 fokra is. Amennyiben nem kóstolón, hanem vacsorához fogyasztjuk, akkor kb. egy decilitert töltünk.

A pezsgő mindenkié. Reméljük, hogy egyre inkább mindenki megtalálja hozzá az utat és az alkalmat, hogy amikor fogyaszthatja.

A Champagne diadalmenetéről

A történet az 1660-as években kezdődött, de a világ meghódítása az 1710-es évektől az orosz piac megnyitásával.

A champagne azért lett a a luxus és az ünnepek itala, mert az üveggyártás technológiája még nem volt alkalmas a tömegszállításokra. Volt úgy, hogy az útnak indított palackoknak csak a tíz százaléka érkezett meg a fogyasztókhoz, mondjuk Szt Pétervárra. A vevőnek viszont kikellett fizetnie az útnak indított szállítmány teljes díját. 1650 körül az angolok tudtak olyan technológiát kialakítani, amivel már a palackos erjesztésű pezsgőket tudtak gyártani.

Fejedelmi ital

A champagne esetében fejedelmi italról beszélünk. Ez igaz, vagy misztifikáljuk a dolgot? A champagne-ban benne van a misztikum és a csoda. Bárhol is bontunk ki egy palackot, elmondhatjuk, hogy vannak a nagyon szép pezsgők és van a champagne, amiről látható, hogy egy teljesen önálló kategória. Valami titka van annak a borvidéknek, ha a termékük ennyire egyedülálló a világon.

Milyenek a magyar pezsgőfogyasztási szokások? A mai példa is mutatja, hogy egy teljes estét fel lehet fűzni, csak a buborékokra. Korábban a legfontosabb: a karácsony, szilveszter és esetleg az évközi szülinapok voltak.

Ami szemnek, szájnak ingere

A francia, olasz és magyar champagne és a prosecco válogatást Komoróczki Anna a Budapest Bortársaság képviseletében elragadó stílusban ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!