Bulvár

2013.09.12. 07:32

"Pandaháború" tört ki Belgiumban

Flamand-vallon nyilatkozatháborút váltott ki Belgiumban, hogy két kínai óriáspanda nem a holland nyelvű Flandriában található, nagyhírű antwerpeni állatkertbe, hanem a franciaajkú Pairi Daiza vadasparkba kerül.

MTI

Kína két óriáspandát - egy hímet és egy nőstényt - kölcsönöz 15 évre Belgiumnak egy megállapodás alapján, amely Elio Di Rupo belga miniszterelnök minapi pekingi látogatása során született.

A tapasztalatok szerint egy állatkert látogatottságát akár 20 százalékkal is növelheti, ha pandával gazdagodik. A kínaiak - ügyesen felismerve az üzleti lehetőségeket, amelyek e vonzerőben rejlenek - már Nagy-Britanniával, Ausztráliával, Ausztriával, Japánnal, Szingapúrral, Spanyolországgal, Tajvannal, Thaifölddel és az Egyesült Államokkal is kötöttek hosszú távú "pandakihelyezési" ügyletet.

A vallon szocialista párti belga kormányfő úgy nyilatkozott, hogy egész Belgium számára megtiszteltetés a kínai pandák érkezése.
Az idén 170 éves antwerpeni állatkert szóvivője azonban csalódottságának adott hangot, amiért "a miniszterelnök nem gondolt rájuk", a két játékos pandamaci nem őket, hanem a Di Rupo lakóhelyétől nem messze fekvő vallon vadasparkot fogja megörvendeztetni. Kris Peeters, a flandriai regionális kormány feje is magyarázatot követel Di Rupótól. A szeparatista N-VA párt szerint nem kétséges, hogy a miniszterelnök ármánykodása nyomán jutottak a pandák Vallóniának. Az antwerpeni állatkert felpanaszolta, hogy ők már 1987-ben tapasztalatokat szereztek a pandatartás rejtelmeiben, de immár tíz éve hiába könyörögnek egy újabb pandapárért.

Di Rupo hivatala viszont közölte: csak a Pairi Daiza nevű vadaspark adott be hivatalos kérelmet, sőt, közvetlenül is megkereste a kínai hatóságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!