Bulvár

2016.10.10. 20:30

Jó borok - kellemes őszi idő

Adony- Újbor ünnepe és Hálaadás. A Dunamenti Szent Orbán Borrend - Adony civil szervezetnek az egyik legjelentősebb eseménye. Szombaton megtelt emberekkel az Adony-Szőlőhegy.

Zsigó Ferenc

Amitől egy szabadtéri esemény szervezői mindig a legjobban félnek, az az, hogy ne legyen rossz az idő. Szombaton szerencsénk volt, kimondottan kellemes őszi idő várta a borrend tagjait, rokonait és természetesen a szépszámú vendéget.


Gelencsér Csaba (balról), dr. Zsiros Mária, Paulusz Imre (a borrend kancellárja, és a társaság házigazdája), dr. Menyhárt Ferenc és dr. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott. Már az idei rozét kóstolták Fotó: K. A.

Az Újbor Ünnepe és Hálaadás 14 órakor az Orbán-kápolna előtt kezdődött meg a szokásos litániával. Ezután köszöntőt mondott dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő. Az újbor ünnepének egyik legjobban várt pillanata, amikor átadják a Szent Orbán Vándordíjat, amit 2009-ben dr. Zsiros Mária és dr. Menyhárt Ferenc alapított.

Králl Istvántól, a borrend nagymesterétől megtudtuk, hogy ezt a díjat az kapja, aki rengeteget dolgozott a jó bor érdekében.

Az idén Nedves Tibor vehette át a vándordíjat. A kápolna előtti programot az adonyi Szent István Általános Iskola művészeti tagozatának műsora zárta. Utána pedig következhetett az ereszd el hajam , vagyis az újbor kóstolása. Helyi szokás, mondhatnánk specialitás szerint kifli is jár a bor mellé - az érdeklődők a borrend vendégei voltak.

Benépesültek a présházak, több helyen is szólt a talpalávaló, előkerültek a finom ételek is, a hangulatra sem lehetett panasz.

Nagy volt a jövés-menés Paulusz Imre Döni pincéjében, a borrend kancellárjának ajtaja mindig mindenki előtt nyitva áll. A kancellár ezúttal pap által megszentelt bort is kínált, aki ezt megkóstolta, az a szombati napra fel volt mentve - bűnözhetett.

A borrend következő nagy összejövetele a november tizenkettedikei Márton-napi bormustra lesz.

A kancellár szenteltbort is kínált - a kóstolás után lehetett bűnözni

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!