Bulvár

2012.03.05. 13:55

Elhunyt Ralph McQuarrie, a Star Wars látványvilágának megálmodója

Elhunyt az Oscar-díjas Ralph McQuarrie, Darth Vader, Chewbacca, R2-D2 és sok más Star Wars-hős megrajzolója, akinek munkája sokat segített George Lucasnak a csillageposz megalkotásában.

MTI/EFE/APA/AFP

A 82 esztendős McQuarrie haláláról saját honlapja adott hírt. A bejegyzés szerint az idős művész - aki a hetvenes években a Star Wars mellett Steven Spielberg E.T. és Harmadik típusú találkozások című filmjén is dolgozott - szombaton hunyt el.

A nyolcvanas évek közepén annak a látványtervező csapatnak a tagja volt, amely Oscar-díjat nyert Ron Howard Selyemgubó című sci-fijének különleges effektusaiért.

Munkái nagy hatással voltak és lesznek a látványtervezésre - méltatta a ralphmcquarrie.com honlap.

George Lucas közleményben fogalmazta meg mennyire lesújtotta a kitűnő művész távozása. "Ralph McQuarrie volt az első, akit megbíztam, hogy segítsen nekem megálmodni a Star Wars világát. Zseniális közreműködése, páratlan produkciós festményei hajtották és ösztönözték az eredeti Star Wars-trilógia szereplőgárdáját és stábját. Mikor szavakkal nem tudtam elmondani, mire gondolok, csak rámutattam Ralph valamelyik mesés képére, és azt mondtam: + Csináld így+" - idézte fel emlékét Lucas, aki egyúttal a konceptuális művészet kiemelkedő alkotójaként emlékezett meg McQuarrie-ről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!