2017.07.18. 12:12
Honnan tudjam, hogy jó a dinnye? - A püfölés jó módszer! (videó)
Itt van újra a görögdinnyék szezonja. De honnan tudják a vásárlók, hogy melyik finom, ízletes közülük?
Kedden a piacon jártunk, ahol Dudás Pál kereskedő beszélt arról, hogy mit kell megfigyelni dinnyevásárláskor. A pulton láttuk, hogy az egyik sorban csíkos, a másik sorban pedig sötétzöld termések várták gazdájukat. Pál azt mondta, hogy a fajtától függ, milyen lesz, illetve a csíkos édesebb. A teljesen sötétzöld gyümölcsöt inkább az idősebbek vásárolják, szerintük az a legjobb.
Dudás Pál, kereskedő
Nem csak a színük árulkodik, hanem a száruk is. Ha megnézzük a dinnyéket közelebbről az is kiderül, hogy melyiket mikor szedték a földről. Ami még szép zöld „farokkal” rendelkezik, az friss vágás, ami pedig már sárgás, száraz, azt már több napja gyűjtötték be.
Na de térjünk a kopogtatásra, amely már szokássá vált dinnyevásárláskor. Megyünk, kopogunk ökölbe szorított kézzel, csak éppen azt nem kérdezzük a dinnyétől, hogy otthon van-e. Komolyra fordítva a szót, ez igenis jó módszer, de nyitott tenyérrel ütve derül ki az igazság. Ha tompa hangot hallunk, akkor vigyük haza!
Vásárlás után gondoskodjunk dinnyénkről megfelelően. Ha már felvágtuk, tegyük a hűtőbe, hiszen a melegben könnyen kásásodik.