Bulvár

2014.11.04. 17:08

A szépséges színésznő tragédiája

FMH-információ – November 5-én ünnepelné százegyedik születésnapját Vivien Leigh, az Elfújta a szél és A vágy villamosa kétszeres Oscar-díjas, gyönyörű színésznője. Kevesen tudják, borzasztó pszichiátriai kezeléseken esett át.

Gombkötő Gina

A színésznő gondjai 1945-ben kezdődtek. Miközben a The Skin of Our Teeth című darabban játszott a színpadon, Leigh hisztériás rohamokat tapasztalt. A diagnózis tuberkulózis (tbc) volt. Hathetes kórházi ápolás után a tbc visszahúzódásának jelei mutatkoztak, és a következő évben Leigh otthon lábadozott.

Vivien Leigh, filmszínésznő karrierjét borzasztó pszichiátriai kezelések tették tönkre és hozzájárultak állapota hanyatlásához. Fotó: www.emberijogok

De a hisztériás rohamok folytatódtak, az alkohollal kevert tbc-orvosság pedig súlyosbította a helyzetet. A tbc -re szedett egyik gyógyszernek mentális zűrzavart és toxikus elmezavart is okozó mellékhatásai voltak. Az 1950-es évek elején Leigh pszichiáterhez járt. Miközben az Elephant Walk című filmet forgatták, Leigh hallucinálni kezdett, ami lehetetlenné tette a forgatást. Aggódó férje, a híres klasszikus színész, Sir Lawrence Olivier a pszichiátriai tanács hatására beadta a derekát: Leigh hazarepült Angliába, ahol beutalták egy pszichiátriai intézménybe.

Ott a „kezelés" részeként jégbe csomagolták, és többszöri elektrosokknak tették ki. Egyszer az elektrosokk miatt égési sérüléseket szenvedett a fején. Oliviert mélyen lesújtotta a felesége személyiségében a kezeléseket követően beállt változás: Az elektrosokkot aztán erős tudatmódosító szerekkel helyettesítették – amit veszélyes módon a tbc-re adott gyógyszerével kombináltak.

1967 májusában orvosa tájékoztatta Leigh-t, hogy a tbc mindkét tüdejére átterjedt, állapota kritikussá vált. Az évekig tartó elektrosokk és a pszichiátriai szerek legyengítették, s végül Leigh nem tudta leküzdeni a betegséget. A pszichiátriai kezelések fokozatosan elvették Leigh-től a józanságát, a házasságát, a karrierjét, és végül az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!