Bulvár

2017.09.07. 15:51

A Titanic-katasztrófa magyar hőse

A Titanic-katasztrófa magyar hőse, dr. Lengyel Árpád 1940. szeptember 8-án hunyt el. Fiatalon, mindössze 54 éves korában, otthonában érte a halál az orvost, aki gondoskodott a Titanic mind a 705 túlélőjéről.

Az orvos első útja egyben az utolsó is lett. A Carpathia esemény nélkül teljesítette a Fiuméből New Yorkba tartó utat, és már visszafelé tartott 1100 utasával, amikor 1912. április 15-én hajnali negyed egykor egy tiszttársa berohant Lengyel kabinjába, és közölte vele: "süllyed a Titanic". Arthur Henry Rostron kapitány azonnal parancsba adta, hogy induljanak el a katasztrófa helyszíne felé, a Budapesten medikusként már komoly mentős tapasztalatot szerző magyar orvost pedig utasította, hogy álljon oda, ahol felhúzzák a mentőcsónakból a túlélőket.

Dr. Lengyel Árpád orvos Fotók: felhang

„Nagyapám 26 éves nőtlen férfiként határozta el, hogy jelentkezik a Cunard Line hajóstársaság álláshirdetésére. A Carpathia gőzösre kerestek angolul és magyarul is jól beszélő orvost” - mondta Lengyel Árpád unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta.

„Nagyapám mind a 705 túlélővel találkozott, naplójába pedig még a fedélzeten lejegyezte élményeit” - mondta az unoka, aki a fővárosban látható Titanic kiállítás rendelkezésére bocsátotta nagyapja személyes tárgyait és feljegyzéseit.

Márta, az unoka Fotók: felhang

A visszafelé út három és fél napig tartott New Yorkba, erről dr. Lengyel Árpád így írt: „Rendkívül szomorú út volt. Könnyekre fakasztott mindenkit a menekültek jajgatása. Ki a gyermekeit, ki a szüleit, ki pedig az élete párját kereste. Mindannyian sokkos állapotban voltak... Különösen vigasztalhatatlan volt három fiatal asszonyka, akik – nászúton lévén – férjüket vesztették el. Ezek között volt egy feltűnően szép francia hölgy, aki valahányszor engem meglátott, ismét jajgatásba tört ki, mert – mint másoktól hallottam – alakom emlékeztette őt a mindössze 19 éves, hullámsírba veszett férjére.”

Az orvost rendkívül megviselték a történtek, így hazatérve Budapesten folytatta a gyógyítást, felhagyott a tengeri állással. A világháború során egy kórházvonat parancsnokaként szolgált és szerzett további érdemeket.

A Titanic kiállítás Lengyel Árpád történetének dokumentációjával az év végéig látható az egykori VAM Design Center helyén, a Komplexben.

Titanic kiállítás Fotók: felhang

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!