Bulvár

2017.07.21. 15:40

A jelenlét állapotában csak figyelem van és közvetlen megtapasztalás

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb meghatározóak lehetnek

Molnár Éva Zsófia

Szeretet és tudatosság

Molnár Éva Zsófia

Szeretet. Mit jelent e szó a világban, a mindennapi életben? Érzelmet: erős ragaszkodást, amelyre a változékonyság jellemző. Könnyen átfordulhat az ellenkezőjébe is, főleg, ha a másik nem az elvárásaink szerint viselkedik: aki tegnap még boldoggá tett, ma már neheztelünk rá és dühösek vagyunk, akár meg is utáljuk, vagy csak megunjuk... Az igazi szeretet, a Szeretet, ennél stabilabb, mélyebb létállapot: amikor fölfedezed, ami nem különálló a másikban, ami mélyen összeköt vele... Erre csakis a jelenlét tudatállapotában vagy képes, a tudatosság állapotában, amiben nincs címkézés, ítélet - ezek elválasztanak, a különbségre fókuszálnak. Jelenlétben csak figyelem van és közvetlen megtapasztalás. Amikor jelen vagy, érzed a másik mélyén ugyanazt a tudatosságot, ami téged is élővé tesz a személyiség álarca mögött. Különben azonosulsz a testeddel, az elméddel, és csak koncepciókat, érzelmeket, érzeteteket, érzelmi szükségleteket vetítesz a másikra!

Természetesen mivel a Tudat részei vagyunk emberi formában (testben), egyszerre megférhet bennünk a szeretet (mint érzelem) emberi szinten és a Szeretet tudati szinten az érzelem mögött A pároddal, gyerekeddel, barátoddal természetes, hogy megmarad a ragaszkodás is, csak fontosabb lelki alapja a kapcsolatnak a feltétel nélküli Szeretet. Egyfajta sorsközösség, tudva, hogy a másik önálló sorsát (is) járja - ami nem kell, hogy ellentmondást okozzon. Csak ugyanúgy figyelembe veszed az ő szükségleteit is, mert össze is kapcsolódtok, legerősebben párkapcsolatban.

De Szeretetet érezhetsz akkor is, ha nem vagy valakivel kapcsolatban (valamivel - egy növényben, állatban gyönyörködve könnyű megtalálni a mindkettőnket összekötő lényeget, talán azért is, mert nincs személyisége, ami taszíthat ).Az igazi Szeretet nagyon elégedett, teljes érzés, boldoggá, békéssé tesz. Kizárja (a szó szoros értelmében) a félelem, a bizalmatlanság Egy tartós, kielégítő kapcsolathoz szükséges a másikat címkézés- és ítéletmentesen (is) látni, fontos a jelenlét: ebből fakad a valódi Szeretet s sorsközösségünk!

Amíg ez nem jelenik meg, addig a kapcsolat rendszeresen frusztráló, sokszor a legnagyobb szenvedés forrása az életben Szomorú, akár tragikus is lehet, de nem szükséges: ezért fontos megtanulnunk jelen lenni

(Eckhart Tolle: A szeretet és jelenlét című előadása nyomán)(Az idézetek a szerző „Kiút a korlátok közül” című könyvéből valók, ahol e témákról is lényegesen több olvasható.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!