Bulvár

2017.06.21. 16:05

Túl vagyunk már a legrövidebb éjszakán, ami nem Szent Iváné

DUNAÚJVÁROS - A legrövidebb éjszaka már mögöttünk van, ám Szent Iván éjjele és a népszokások megtartása még előttünk!

Pekarek János

Mától már rövidülni fognak a nappalok: június 21-én, azaz szerdán volt ugyanis az év leghosszabb nappala a csillagászok szerint.

A köznyelv és a népszokások szerint ugyan ez a Szent Iván éj előtti nappalra érvényes, vagyis június 24-re - ám a csillagászat és a néphagyomány, még inkább: a naptár szerint nem mindig esik egybe. Mint ahogyan ebben az esetben sem.

 

A nyári napforduló 2017-ben június 21-én, reggel 6 óra 25 perckor volt: ekkor kezdődött meg a csillagászati nyár. A Nap ezen a nappalon járja be a földi égbolton a leghosszabb utat. Ekkor a legrövidebb az éjszaka.

E legrövidebb éjszakához pedig számos népi hiedelem, mítosz, rítus társul, amelyek eredete egészen a kőkorig vezethetők vissza.

Érdekes módon ezek központi eleme majdnem minden esetben: a tűz!

A bő termés reményében sok helyen tüzeket táncoltak körül, egészen hajnalig. Sok kutató Keresztelő Szent Jánoshoz vezeti vissza a korábban kelta eredetű tűzgyújtó hagyományt, de a magyar Virágos Szent Jánoshoz is köthető tüzes szertartás. De nem csak örömtüzeket táncoltak körül, hanem égő ágakkal a termőföldeket is megkerülték.

Szent Iván éjjele idén június 24-25-re esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!