Derivatív üzlet

2018.01.18. 10:12

Gazdasági szakkifejezéseket zenésít meg a KFT-s

Tervezett hiánycél címmel jelentette meg új albumát Bornai Tibor. A KFT együttesből is ismert zenész, szerző az elmesélte, miért írt popdalokat szürke és unalmas gazdasági szakkifejezések köré.

A Tervezett hiánycél elektronikus alapú, sokszínű, életigenlő, dinamikus anyag, a megszólalás eltér attól az akusztikus, csendes megközelítéstől, ami a zenészt az elmúlt csaknem tíz évben jellemezte. Bornai Tibor elmondta:

„Szinte naponta fejbe vágnak minket olyan kifejezésekkel, amelyeknek első hallásra se füle, se farka, és később sem gondolunk bele igazán abba, mit is jelenthetnek, holott életünk részévé válnak. Egy lépést hátrálva a dologtól ez viccesnek tűnt, összegyűjtöttem egy csokorra valót és megpróbáltam belőlük dalt írni. Játszottam egyet a szövegekkel és a zenékkel is, szórakoztam egyet a magam módján.”

Az anyagon a címadó Tervezett hiánycél mellett szerepel mások mellett Az államadósság belső finanszírozása, a Derivatív üzlet, a Konzisztens jogharmonizáció és a Munkanélküliségi ráta is. A dalszövegek persze alapvetően hétköznapi témákról, szerelemről, bánatról szólnak. Megjegyezte:

„A meghökkentő dolgok dalszövegbe emelése régóta izgat. Még a hetvenes években sokszor előfordult, hogy egy kocsmaasztal mellett játszottunk hárman Laár Andrással és az azóta elhunyt Orosz Barna barátommal. Cetliket tettünk magunk elé, megadtunk egy akármilyen címet, majd írtunk rá egy versikét. Nagyon szórakoztató volt, akárcsak a mostani szövegírás.”

Bornai Tibor első szólólemeze, az Átvitt étterem éppen negyedszázada, 1993-ban jelent meg. Az albumot azóta sem nyomták újra, gyakorlatilag beszerezhetetlen, CD-n egy népszerű nemzetközi zenei piactéren 89 dollárt, azaz csaknem 25 ezer forintot kérnek érte.

„Elszomorító, ha az embert a hálás utókor értékeli, nem pedig azok, akiknek éppen írja a dalokat. Nem voltam elégedett az album 25 évvel ezelőtti fogadtatásával, többet vártam tőle”

- idézte fel a zenész. Az Átvitt étteremről mindenesetre egy szám, a Ne gondolj rám felkerült Bérczesi Róbert Én meg az Ének néven készített, a napokban megjelenő feldolgozás-lemezére is.

A zenész megjegyezte, hogy akkor is ír dalokat, ha az csak egy szűk közönséghez jut el. Hozzátette, hogy annak idején azért kezdett szólólemezeket készíteni, mert a KFT zenekar felfüggesztette a működését. Így készült el a Mágus (1995) és a Balatoni tél (1997) is, ám amikor a KFT visszatért, dalait az együttessel dolgozta ki.

A billentyűs hangszerek után az utóbbi években a gitárt is újra felfedező Bornai Tibor az elmúlt néhány évben három lemezanyagot tett közzé a világhálón (Felébredt a tél, Gladiátor, Dobd el az agyad – ezek borítóin a zenész egy-egy festménye látható), amelyeken néhány új szerzemény mellett régebbi dalok újragondolt változatai szerepelnek. Kifejtette:

„A csendesebb, akusztikusabb megszólalás jellemző ezekre a darabokra, mostanában ezt a világot szeretem, a Gondolkodom, tehát dalok című estjeimen is ezt nyújtom. A célom az volt, hogy kiürüljön az ágyúcső, közreadjam mindazt, ami hosszú évek alatt felgyülemlett bennem, még akkor is, ha a kibocsátott dalok kevés embert találnak meg. Önmagam promózásához nem értek, szerencsére rám talált a zeneszöveg.hu kiadó, amely netes megjelentetéssel is foglalkozik, náluk jött ki a Tervezett hiánycél című anyag is.”

A zenész már készül következő albumára, amely Bérház címmel fog megjelenni még idén tavasszal, rajta három duett-tel, amelyet Herczku Ágnessel, Kardos-Horváth Jánossal, illetve Karinthy Verával ad elő.

Bornai Tibor legközelebb január 25-én lép fel, Laár Andrással közös akusztikus-mesélős koncertet ad a fővárosi Barabás Villában. Az 1981 óta létező KFT-vel idén is több fellépése lesz – március 22-én az A38-on a harminc éve megjelent lemezüket, az Édes életet játsszák el újra -, de időnként hallható „utcai zenekarával”, a Komoly Férfiak Kivéti Társasággal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!