Ország-világ

2021.03.02. 05:50

Pofátlan! 10 millióval verte át tanítványai szüleit az iskolaigazgató

Külföldi diákok családját verte át egy fővárosi iskola vezetője.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 68 éves férfi egy budapesti kéttannyelvű általános iskolában és gimnáziumban volt igazgató egészen 2017-ig. Ebben az időben az iskolai felvételről, átvételről az igazgató döntött, a két tanítási nyelvű osztályokba történő felvételhez a külsős iskolából érkező tanulóknak pedig az alapfokú képzésnél eredményes írásbeli és szóbeli szintfelmérőt, emellett közismereti tárgyakból vizsgát kellett teljesíteni, a középfokú képzésnél pedig eredményes nyelvi különbözeti vizsgát kellett tenni.

Fotó: Shutterstock

 

Az igazgató kihasználta, hogy a külföldről érkező diákok szülei nem ismerték a kötelező felvételi előírásokat, ezáltal az ingyenes közoktatásra vonatkozó szabályokat sem,

így pénzt kért azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő külföldi állampolgárok gyermekeit az iskola két tannyelvű osztályaiba felvegye. Nem is keveset: amikor a szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót,

a férfi nagyjából 3 vagy 4 ezer eurót kért fejenként, összesen hét szülőtől, ami több mint 10 millió forintot jelentett a csaló igazgatónak.

A Fővárosi Főügyészség az igazgatóval szemben hétrendbeli vesztegetés elfogadása miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, a főügyészség a vádiratban pedig végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!