Bulivan

2009.11.28. 13:19

Zorán: egyre jobban érzem magam a színpadon

Budapest - Bármennyire is furcsán hangzik, egyre jobban érzem magam a színpadon. Egy ideje úgy gondolom, zenésznek lenni nemcsak szakma, foglalkozás, hanem létforma - mondta Sztevanovity Zorán az MTI-nek adott interjúban.

MTI

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekes, gitáros, aki nemrég jelentette meg 34 dal című válogatásalbumát, évek óta tavasszal és ősszel is turnézik. Ez idén is így volt, a kettő között a Művészetek Palotájában (Müpa) adott dupla koncertet.

"Egy turné végén nemhogy fáradt nem szoktam lenni, hanem inkább jobb állapotban vagyok, mint előtte" - fogalmazott a 67 éves Zorán, aki több mint 35 éve van a pályán. A Müpában az épület 2005-ös megnyitása óta rendszeres fellépő, és 2010. május 2-án újra koncertezik.

"Természetesen már mocorog bennem, mi lesz majd, mit kellene játszani, kik legyenek a vendégek, de az egész az utolsó pillanatig alakulni fog. Általában azért nem íratom ki a plakátokra sem, kik legyenek, mert a döntést sokáig érlelem. Az mindenesetre állandó szempont nálam, hogy a következő koncert mindig kicsit más legyen, mint a korábbiak" - fogalmazott a zenész az MTI-nek.

A Zoránt kísérő csapat összetétele hosszú ideje változatlan: Horváth Kornél játszik ütőhangszereken, Sipeki Zoltán gitározik, Lattmann Béla a basszusgitáros, Gyenge Lajos dobol, Kovács Péter Kovax billentyűzik, és van három vokálos lány, Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara.

"Még nem dolgozom új anyagon, nagyon sok mindennek kell összeállnia ahhoz, hogy a munka megkezdődjön, bár az idő talán megérett már egy stúdióalbumra. Ennek gondolata már foglalkoztat" - mondta Zorán.

A 34 dal című dupla cd a Universal Music gondozásában nemrég jelent meg.

"A 34 dal az én ízlésemet, minőségi ítéletemet tükrözi, hiszen én válogattam össze. Igyekeztem olyan dalokat is feltenni a két albumra, amelyek nemcsak a közönség kedvencei, hanem a zene, vagy a szöveg szempontjából ide kívánkoztak" - mutatott rá Zorán.

Az MTI kérdésére kitért arra, hogy ő is úgy érezte, kicsit talán azért jelentett nehezebb feladatot a dalok kiválasztása, mert már volt néhány előzmény (a Zorán 1977-1990 című lemez, vagy az 1998-ban megjelent romantikus dalválogatás, a Hozzám tartozol).

"Bizonyos szempontból az 1993-ban megjelent unplugged lemezem is a válogatás kategóriájába tartozik, hiszen visszatekintés volt addigi pályafutásomra. Most úgy éreztem, sikerült más szempontokat is belevinnem a válogatásalbumba, tehát nem egy klasszikus értelemben vett best of lemezt adtam ki a kezemből" - fejtette ki az énekes.

A dupla cd-n szereplő dalok a Zorán pályafutását alapjaiban meghatározó Presser Gábor - Szevanovity Dusán szerzőpáros alkotásai, kivételt néhány külföldi dal (Dire Straits, Leonard Cohen, Billy Joel) átirata jelenti, emellett Sipeki Zoltán szerezte az Emlékek bálja című szám zenéjét, és Zorán Bródy János Ne várd a májust című dalát is feltette a kiadványra.

"A Metro együttes feloszlását követően az első három szólóalbumomra még sok szerző írt dalokat, én magam is, de 1977-től valóban meghatározóvá vált a Presser-Dusán páros. Felkértem más szerzőket is, tehát a nyitottság megvolt bennem, de csak az számított, hogy mindig a legjobb számok kerüljenek fel a lemezekre" - jelentette ki Zorán.

A válogatáslemezen két, általa korábban nem rögzített dal is található: az egyik a Még egy, a másik pedig a Magyarország. Az előbbit eredetileg Kaszás Attila, a fiatalon elhunyt színművész énekelte egy 1998-as Zorán-koncerten, az utóbbi pedig a Locomotiv GT utolsó, 2002-es lemezén szerepel.

"A Magyarország téma nem egyszerű, sok dal született már erről. Dusán szövegéből hiányzik az ilyenkor nehezen elkerülhető pátosz, és inkább a szeretet könnyedsége dominál. Közismert, hogy Dusán és én is Belgrádban születtünk, gyerekként kerültünk ide, és most úgy éreztem, minden erkölcsi alapunk megvan már ahhoz, hogy egy ilyen szám a lemezre kerüljön" - fejtette ki Zorán az MTI-nek adott interjúban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!