Bulivan

2013.07.04. 19:10

DUDIK - Bulizás három napig

Ötödször rendezik meg július 11-13. között a Dunaújvárosi Diákköztársasági Napokat, a DUDIK fesztivál idén a Szalki-szigetre költözik.

Munkatársainktól

Mint Arnold Miklós főszervező fogalmazott: az idei esemény megrendezése volt a legnehezebb, de a rendezői csapat nem adta fel, aminek ékes bizonyítéka, hogy jövő héten elrajtol Dunaújváros saját zenei fesztiválja. Ami már valóban kiérdemli ezt a jelzőt, hiszen a DUDIK egy újabb lépcsőfokot ugorva, immár ottalvós, kempingezős és strandolós buli lesz, mint a "nagy testvérek". A Szalki-sziget pedig ideális helyszín erre, amit a nagy sikerrel zárult EFOTT is bebizonyított.

Idén is több ezer látogatót várnak a DUDIK-ra, a város legnagyobb, szabadtéri zenei fesztiváljára (Fotó: Anda Fábián)

Az egyik kardinális kérdés az szokott lenni: "Na de mennyibe kerül a sör, a bor és az egyéb itóka?" Ami az árakat illeti, mind a belépők, mind az ételek és italok esetében továbbra sem a haszonszerzés a célja a fesztiválnak. Idén egy korsó Tuborg sör 330 forintot kóstál, a fröccsházban – ami nagy sikert aratott, ezért idén sem maradhat el – nyolcvan forintért mérik a négyféle bort, a hozzávaló, jófajta szódát pedig harmincért. Természetesen a korgó gyomrot is meg lehet tölteni, a területen egyébként négy vendéglátó egység mellett egy pálinkaház is üzemel, de lesz kürtöskalács és jégkrém árus.

A napközbeni aktivitásokra is figyelmet szenteltek, pénteken fél öttől a DVSC Sárkányszív Sárkányhajó Szakosztálya tart edzést az öbölben, szombaton pedig versenyre invitálják a fesztiválozókat, akik minimum tízfős csapatokkal indulhatnak. A helyi Street Extrem Sport Klub tagjai bmx, gördeszka és roller bemutatót tartanak, többek között fekvő emberek felett ugratnak át. Ám ez csak egy kis ízelítő a programok közül, jöjjön mindenki és kóstoljon bele az önfeledt nyári bulizásba!

Természetesen a biztonságos szórakozás mindenki számára idén is garantált, bármilyen időjárási esemény esetén riasztást kapnak a szervezők.

Ingyenes buszjáratok

A szervezők azokra is gondoltak, akik nem gyalog és nem gépjárművel érkeznek a helyszínre, lesznek fesztiválbuszok.

A fesztiválra mindenki számára ingyenes buszjáratok közlekednek, a rendezvény mindhárom napján. Az Alba Volán által indított buszok a Béke tér – Vasmű út – Dózsa György út – Baracsi út – Magyar út – Szalki sziget útvonalon közlekednek. A Béke térről 12 és 17 óra között óránként egy autóbusz indul a DUDIK-ra, 17 és 23 óra között pedig félóránként rajtol egy jármű. Természetesen visszafelé is lesz lehetőség tömegközlekedéssel hazamenni, a Szalki szigetről hajnali 0.30 órakor négy autóbusz indul a Béke térre, a továbbiakban, hajnali 1 óra és 4 óra között pedig harminc perces követéssel egy autóbusz indulásával kalkulál a szervezőség.

A fesztiválozók kiszolgálását csuklós autóbuszokkal tervezik, amelyek az útvonalon rendszeresített hivatalos megállóhelyen állnak majd meg. A járatokon ki lesz téve a DUDIK felirat.

 

Tizeniksz évnyi erőltetett fesztiválmenet után az ember már nem böngészi a plakátot, nem telefonál, nem szervezkedik, csak lemegy és pohár sörrel kóborol a tömegben. Akivel találkozni kell, az úgy is szembe jön, amit még látni és hallgatni érdemes, hát olyan már ritkán akad. A hazai fesztiválbiznisz egy rugóra jár: Soprontól Gyuláig ugyanaz a húsz-huszonöt csapat énekelteti, táncoltatja a nagyérdeműt. E sorok írója bő három éve hagyott fel a fesztiválturizmussal. Ugyanazt, ugyanúgy el lehet fogyasztani itt helyben is, és büszkén kihúzhatjuk magunkat, mert a Szalki-sziget a hazai szabadtéri helyszínek legjobb ötösében bizonyára benne van. Ráadásul csökkentett költségvetéssel lehet átdumálni rég nem látott haverokkal egy estét és kótyagos fejjel nem kell átutazni a fél országot: ugyanazért.

A DUDIK mellett szól, hogy talán kényszerszülte megfontolásból is, de mert megmaradni kicsinek. Csak markegintérdekből nem hoznak el csökkentett értékű, lejárt szavatosságú német és angol álzenekarokat, hogy laptopról eltátikázzák a kokodzsambót – arra ott van a karaoke sátor.

Megyek veszek szúnyogriasztót, aztán irány a sziget!

Szabó Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!