Borászat

2017.05.21. 09:25

Az égiek szerepe a bor minőségében

A Dunaújvárosi Borbarát Klub a bár tradicionális és kiváló fajtákat termelő, de a széles nyilvánosság előtt nem túl ismerős borvidéken dolgozó egyik pincészetet mutatta be Rádról a legutóbbi összejövetelén.

Balogh Tamás

Ez a terület a dél-Balaton kiváló fekvésű dombjai között, Balatonlelle határában húzódik meg, amely évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság nagy becsben tartott szőlőbirtoka volt. Kvák Emillel, az IKON borászat birtokigazgatójával beszélgettünk.

Milyen reményei vannak a végtermék szempontjából most, a szezon elején?

- A kora tavasz meleg hetei némi előnyt adtak a vegetációnak, az utána következő lehűlések viszont visszavettek belőle. A szőlőkben bizony nagyon kellene a sok csapadék, hiszen a télen hiányunk lett belőle. Most még nem igazán érdemes jóslásokba bocsátkozni.

Miként kerülnek a vevőkhöz a termékeik?

- A stratégiánk az, hogy mindenki maradjon a saját kaptafájánál! Mi termelünk, az értékesítést pedig országon belül a jó partnerekre bízzuk. Külföldön azt is mi vettük a kezünkbe, így Európába főleg saját magunk értékesítünk. A kínai és a japán piacra pedig kiváló partnerünkkel juttatjuk el a termékeinket. Mindkét távol-keleti országban komoly fejlődés következett be a gasztronómiában és a borfogyasztásban is. Ez hozta meg az érdeklődésüket. A bor szempontjából a japánok az igényesebbek és a komolyabb minőséget igénylik, de a kínaiaknak sem lehet akármit eladni. A magyarországi nagyon kicsi piac, ahol folyamatosan küzdeni kell az importtal, ezért a hazai részesedés megtartása miatt hasonlóan fontos ez az irány is.

Az átlagos hazai borfogyasztó nehezen találja meg az önök birtokát.

- A jóval nagyobb, másik pincészet mellett megvan a helyünk, a céljaink és nem vagyunk nagyra törőek. Fokozatosan építkezünk, stabil lábakon állunk. A céget Konyári János alapította, ahogy az ültetvényt is ő hozta létre. Ezek francia kedvenc fajták, amiket mi is nagyon szeretünk, és ez kell ahhoz, hogy jó borokat tudjunk készíteni belőlük. Mellette a világot járva a tapasztalataink alapján alakítottuk ki a mai kínálatunkat. Megtaláltuk a minőségre vágyó piacot, amivel együtt tudunk működni. Jelenleg harminckilenc hektár a kékszőlő, a fehér alapanyagát a környező szőlőtermesztőktől vásároljuk fel. Belátható időn belül nem tervezünk bővítést.

Milyen módon lehet biztosítani, hogy a termelő pont olyan minőséget szállítson, mint amire szükségük van?

- Ez hosszú munka gyümölcse. A partnerek tudják, mi az igényünk és ezt havi szinten egyeztetjük. Kimegyünk a szőlőbe és így ténylegesen figyelemmel kísérjük a termés fejlődését. Amennyiben a gazda beállítja a tőkéket egy bizonyos művelési módra és azt fenntartja, akkor a minőség már csak az égieken múlik. Tehát nagyon jó partneri viszony szükséges hozzá.

A dunaújvárosi estére miért ezeket a fajtákat ajánlották?

- A borklub vezetője, Grábics Gábor személyesen keresett fel bennünket. Közösen kóstoltunk és beszélgettünk, ezután alakítottuk ki a borsort. Úgy gondoltuk, a top borainkat mindenképpen meg kell mutassuk, a többi pedig bizonyos érdekességet rejt magában. Például egy pinot noir Balatonlellén nagyon érdekes tud lenni.

A borversenyekről...

- Nagyon sok helyen, például Kínában követelmény, hogy a palack tele legyen ragasztva mindenféle díjak címkéivel, matricáival. Ez kereskedői, vásárlói elvárás. Nem mondom, hogy nem szeretjük megmérettetni magunkat hol tartunk a világban, az országban, de nem ez az első szempont. A vásárlók elégedettsége az igazán fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!