Borászat

2016.01.29. 10:15

A kántorjánosi meggy-szamóca pálinka házasítása kiérdemelte a nagyarany minősítést

A dunaújvárosi Pavlicsek Csaba kiváló minőségű pálinkáival újra bizonyított: másodszorra nyerte el az év magánfőzője címet.

Körmendi Erzsébet

2016. január 23-án került sor az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Az idei évi pálinka és párlatversenyre 1132 mintával neveztek a főzők. A huszonhat fős nemzetközi zsűri tagjai Magyarországról, Ausztriából és Romániából érkeztek, a kiváló mintákat zsűrizni. Minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt, de néhány mintát illetően akár 10 fő bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bírálok közt amennyiben nem volt konszenzus, vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozott a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcszsűrihez került a versenyminta. A pontozást követően a következő éremhatárok voltak, arany 18-20 pont, ezüst 16-17 pont, bronz 14-15 pont.

Új elemként bevezették az úgynevezett száraz próbát . Ennek a lényege a kiürült pohár vizsgálata, mely eddig még sehol sem volt része a bírálatoknak. Ez is azt a célt szolgálta, hogy minél többféle szempont vizsgálata alapján, a lehető legtöbb szűrőn megtalálva a konszenzust dőljenek el a helyezések.

Pavlicsek Csaba a Pavlinkáriumban készített termékeivel 2016-ban másodszorra nyerte el az év magánfőzője címet. Ezt a helyezést összpontszám számítás alapján nyerte el. Pavlicsek Csaba aranyérmet nyert erdei vadmeggy pálinkájával, illetve kántorjánosi meggy-szamóca házasításával készült pálinkájával. Ez utóbbi terméke a Champion azaz nagyarany minősítést is kapott 11 aranyérmes házasított pálinka közül. Ezüstérmet nyert még Aletta szőlő, Chardonnay borpárlat, továbbá nagypapája emlékére készített Izabella-Otello kékszőlő cuvéé, illetve erdei meggy-Irsai Olivér házasított pálinkája.

Bronzérmes helyezést ért el meggy, Irsai Olivér szőlő pálinkája illetve Aletta törköly pálinkája. A dunaújvárosi versenyző, Pavlicsek Csaba kiváló minőségű pálinkáival újra bizonyított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!