Borászat

2013.11.10. 17:39

Tokaji és badacsonyi a legkiválóbb fehérborok többsége

Budapest - A tokaji térség után a Badacsonyi Borvidék szerepelt a legeredményesebben a Nemzeti Borkiválóság Program első, fehérboroknak kiírt versenyén.

Győrffy Árpád

A közelmúltban átalakított Országos Borszakértő Bizottság (OBB) november 11-én mutatja be azt a kiadványt, amelyikben a hozzájuk beadott 670 fehérbor közül a legjobbak szerepelnek. Az adatok  a napokban ismertté váltak, így megtudtuk, hogy térségünkből kik a legjobbak.

A Nemzeti Borkiválóság Programban a fehérborok minősítésére a termelők önkéntesen nevezhették be három-három borukat. Az összes ital közel harmada, 236 bor került a kiváló kategóriába, közülük is 57 szerezte meg a kimagasló italoknak járó négy és öt csillagos minősítést. A két kategóriában egyértelműen taroltak a Tokaj-Hegyaljai Borvidék italai, a négy csillagosok több mint fele, 27 bor ott készült, öt csillagot pedig csak tokaji bor kapott - közülük három volt aszú, egy aszúeszencia és kettő furmint. A további 24 négycsillagos közül 15 bort a Balatoni Borrégióban termeltek. Megyénk területéről a borvidékek közül kimagaslik a badacsonyi hat borral - Laposa Bence és a Varga Pincészet kettő-kettő, Szászi Endre és a Villa Tolnay pincészet egy-egy bora került ebbe a körbe. A Balatonfüred-Csopaki Borvidék három négycsillagosát a Figula Pincészet, a Koczor Pincészet és a Tamás Pince készítette, a Balaton-felvidéki Borvidék két borkiválóságát pedig a Káli Kövek és a Dobosi Pincészet termelte. Megjelenési régiónkban a fentieken túl a Kerkaborun kapott négy csillagot a Zalai Borvidéken termelt borára. 

A 120 éves múltra visszatekintő Országos Borszakértő Bizottság (OBB) korábbi tagjainak mandátuma 2010-ben járt le. A csökkentett jogkörű új testület tagjai néhány hónapja kaptak felkérését a munkára. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úgymond szemléletváltást eredményező szemléletváltást eredményező generációs frissítést célzott meg az új testület felállításánál. A korábbi időkben elsősorban tapasztalt öreg borászok alkották a testületet. Az újba ismert borászok pályát folytató gyermekei mellett több sommelier is bekerült, hogy úgymond közvetítsenek a fogyasztók és a szakma között. 

Jelentősen átalakult a testület feladatköre is. A korábbi OBB kizárólagos jogköre volt például a különleges minőségű, védett eredetű borok bírálata (ezek kaphattak nemzeti színű szalagot az üvegre). Az új testület a kilenc régiós borbíráló bizottság másodfokaként működik és egyes hatósági ügyekben kapott minták vizsgál. Új feladatként indították el a Nemzeti Borkiválóság Programot, amiben az idén a fehérborokat, jövőre a vörösborokat és a rozékat minősítik - a termelők által adott minták alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!