Borászat

2012.04.17. 04:29

Bormustra a dunaföldvári várban

Dunaföldvár - Szombaton immár negyedik alkalommal rendezi meg a Szent Rókus Borlovagrend országos, illetve már a határokon túlra is átívelő borversenyét.

Gallai Péter

A Duna-menti települések mustrájára természetesen nem csak a folyó mellőli településekről lehet jelentkezni, minden gazda mintáit szívesen fogadják. A verseny  végén a legjobb, aranyérmet nyert borokat még egyszer összevetik, ezek közül kerül ki az az egy-egy fehér és vörös,   ami egy éven át a legjobb Duna-menti bor  kitüntető címet viselheti.  Viszont ezt csak olyan nedű kaphatja, amelynek szőlője a Duna-mentéről származik. S lesz még egy  különverseny, a  rend tagjainak eredménye alapján kiválasztják a  zászlósborokat is. A negyedik megmérettetésen ismét neves, országosan  elismert szaktekintélyek zsűriznek, az elnök a "rozékirály", Frittmann János lesz. A földvári esemény egyébként már a határokon is túlnőtt, Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek termelők, de Dunaújvárosból és környékéről is rendre beneveznek - az évjárat minőségétől függően háromszáz-négyszáz - bort.

A jelentkezők április 18-án szerdán, 14 és 18 óra között adhatják le boraikat  fajtánként két 0.75 literes palackban a várudvaron (Rátkai köz) található Ispánházban.  A fehér és rozé fajtákat fehér, a vöröseket  pedig zöld üvegben, amelyekre rá kell írni a termelő nevét és címét, a fajtát, évjáratot és a származási helyet. A verseny április 21-én szombaton lesz, szintén az Ispánházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!