Belföld

2012.02.01. 10:53

Zord időjárás, röpködnek a mínuszok

A szerdai nap még derült, néhol napos időt hoz, csütörtöktől csak -5 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála.

MTI

Szerdán nyugaton és délen, éjszakától észak, északkelet kivételével másutt is megnövekszik, majd megvastagszik a fátyolfelhőzet. Csütörtökön északon, északkeleten túlnyomóan derült, másutt változóan, délen néhol erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem várható. Az északkeleti szél megélénkül, északkeleten többfelé megerősödik, holnap néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9, -14 fok között, északkeleten helyenként -20 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -5, -9 fok között várható.

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nagy részének időjárását továbbra is az Északkelet-Európa fölött elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon alakítja. A leszálló légmozgások hatására általában kevés a felhő, napos az idő, azonban a magasnyomás déli peremén, a Fekete-tenger térségében több a felhő, és ott többfelé havazik. A Földközi-tenger medencéjében és Európa északnyugati peremén ciklonok okoznak változékony időjárást. Többnyire erősen felhős az ég, eső, havas eső, Olaszország magasabb vidékein havazás is előfordul. A hőmérséklet csúcsértéke keleten jobbára -10 fok alatt marad, néhol a -20 fokot sem éri el. Ezzel szemben délnyugaton helyenként 10, 15 fokot is mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását a fenti anticiklon peremén áramló igen hideg levegő, és a medencétől délre örvénylő mediterrán ciklon magasszintű felhőzete határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!