Belföld

2012.02.08. 11:32

Vona Gábor szerint a bizonytalanság, a csődveszély és a megszorítások éve jön

A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök keddi országértékelő beszédéből az derült ki, hogy 2012 a bizonytalanság, az "állandó csődveszély és a kíméletlen megszorítások éve lesz". Vona Gábor erről szerdán beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Vona Gábor hangsúlyozta: a beszéd gazdasági és társadalmi részéből számára az világlott ki, hogy a Fidesz "gazdaságpolitikai eszközökkel társadalmi kurzusépítést folytat", vagyis gazdasági intézkedésekkel kedvez egy bizonyos társadalmi rétegnek és próbálja ezeket az embereket magához kötni. Vona Gábor szerint ennek a bizonyítéka az is, hogy bár a miniszterelnök elismerte, hogy az egykulcsos adó az alsóbb rétegeknek nem kedvez, mégis kitart mellette. A munkahelyteremtéssel kapcsolatban a Jobbik elnöke felháborítónak nevezte, hogy a kormánynak a közmunkaprogramon kívül - amely egyébként "jó és fontos" lépés - még az ígéretek szintjén sincs más megoldási javaslata az ország egyik legfontosabb problémájára.

Az ellenzéki pártelnök úgy véli: Orbán Viktor legfontosabb üzenete a beszédben a költségvetési szigor melletti kiállás volt, amely Vona Gábor szerint a közelgő uniós és valutalappal folytatott tárgyalások eredményét, vagyis a megszorításokat készítik elő. Hozzátette: ennek jele az is, hogy a gazdasági szabadságharc kifejezés egyszer sem hangzott el a beszédben, vagyis a kormányfő "most olyan békét akar kötni, amelynek feltételei rosszabbak, mint amikor a kormány átvette az ország irányítását" - fogalmazott Vona Gábor. A jobbikos politikus ugyanakkor hiányolta a beszédből a kormány saját felelősségének tisztázását a kialakult helyzetben, valamint az "euro-paktummal" kapcsolatos kormányzati álláspontot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!