Belföld

2011.09.21. 17:39

Veszélytelen a sugárzó kamion

A vizsgálatok szerint két alkatrész bocsátott ki kisebb sugárzást abban a kamionban, amelyet a csapi határátkelőről a fordítottak vissza az ukrán hatóságok - közölte Csepely Zsigmond, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

MTI

A záhonyi határállomáson parkoló, ukrán rendszámú kamion rakományát kedd délután bontották meg a katasztrófavédelem szakemberei, és a vizsgálat során "pontszerű sugárforrást" találtak - tájékoztatott az alezredes. A riasztási határértéket meghaladó sugárzást két alkatrészt bocsátotta ki, ezeket az Országos Sugárbiológiai Készenléti Szolgálat elszállította.
   
A sugárzás senkire nem jelentett veszélyt, az egészségre nem volt ártalmas, a járműtől két méterre már nem volt mérhető - mondta Csepely Zsigmond, hozzátéve, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Azt egyelőre nem tudni, milyen alkatrészekről van szó. Az MTI információi szerint orvosi vagy haditechnikai eszközök bocsátanak ki ilyen sugárzást.
   
A Kárpátalja Megyei Állami Környezetvédelmi Felügyelőség kedden közölte, hogy a Záhony-Csap közúti határátkelőhely ukrán oldalán belépésre jelentkező jármű rakományának radioaktív sugárzási szintje több mint kétszerese volt a megengedett értéknek a helyszíni műszeres vizsgálat szerint. A felügyelőség munkatársai a több mint 15 és fél tonna, veszélyesnek minősülő rakományt visszafordították Magyarországra.
   
A szállítmányhoz mellékelt fuvarlevél szerint a jármű egy ukrajnai vállalat címére szállította volna rakományát. A kárpátaljai környezetvédelmi felügyelőség jelentése nem nevezi meg a szállítmány küldőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!