Belföld

2015.04.02. 13:42

Vádat emeltek őshonos tölgyfák kivágása és eladása miatt két férfi ellen Nagykőrösön

Természetkárosítás miatt emelt vádat a Nagykőrösi Főügyészség két férfi ellen, akik 2013 őszén 146 őshonos tölgyfát vágtak ki és adtak el tűzifaként egy Natura 2000 besorolású területen - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Gyugyi Csilla elmondta, hogy a nagykőrösi pusztai tölgyesek a Natura 2000 terület részét képező, uniós közösségi védelem alatt álló, Európában egyedülálló növénytársulások. A pusztai tölgyesben a 80-120 éves tölgyfák mellett galagonya, som, fagyal, kökény, bodza, illetve fokozottan védett tartós szegfű is található. A növényekhez kapcsolódva a területen különböző ragadozók, rágcsálók, denevérek, madarak, lepkék és bogarak élnek.

Az érvényes szabályok szerint errefelé tölgyfát egyáltalán nem lehet kivágni, a kidőlt, korhadt tölgyfák egy részét is meg kell őrizni, csupán a nem őshonos fenyő, a kései meggy és az akác vágható ki erdészeti hatósági engedéllyel - tette hozzá a szóvivő.

Közlése szerint a környéken élő vádlottak egyike egy erdőbirtokossági társulatnak volt az elnöke, feladatai közé tartozott az erdők kezelése, valamint az erdőgazdálkodási tervnek megfelelően a fák kitermelésének, felújításának, telepítésének az irányítása is. Jól tudta tehát, hogy mit lehet kivágni, s mit nem. A másik vádlott az erdészeti társulás megbízásából folyamatosan erdészeti munkákat végzett, így ő is ismerte a "tiltólistát".

Ennek ellenére 2013 őszén összesen 146, egyenként 50-120 éves tölgyfát jelöltek meg és vágtak ki, és azokat tűzifaként értékesítették. Cselekményük következtében a védett élőhely örökre megsemmisült, a természetkárosítás jelentős.

Az erdészeti igazgatóság mintegy 2,5 millió forintos bírságot szabott ki a jogosulatlanul végzett fakitermelésért (időközben az erdőtársulás elnöki pozíciójáról az érintett férfi lemondott), a Nagykőrösi Járási Ügyészség pedig vádat emelt természetkárosítás miatt a két férfi ellen - közölte Gyugyi Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!