Belföld

2012.09.24. 11:08

V. Németh Zsolt: 13 milliárd forint jut a vidéki életminőség javítására

Összesen mintegy 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását, a Darányi Ignác Tervben falumegújításra és -fejlesztésre 8 milliárd, a vidéki örökség megőrzésére pedig 5 milliárd forint jut - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

Hozzátette: a támogatásra önkormányzatok, azok társulásai, nonprofit szervezetek és egyházi jogi személyek pályázhatnak október 15. és november 15. között.
A pályázati pénzekből jut majd a többi között a népi építészet emlékeinek megóvására, de a helyi piacok létrehozására is. A támogatási kérelmeket a területileg illetékes Leader helyi akciócsoportokhoz lehet beadni - mondta az államtitkár.

V. Németh Zsolt emlékeztetett: az ország különböző területein a Leader helyi akciócsoportok forrásai eltérő mértékűek. Ezzel a pályázóknak is számolniuk kell. Vannak térségek, ahol a forrás 10 millió forint, máshol viszont eléri 100 millió forintos nagyságrendet.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a támogatás a legtöbb esetben 100 százalékos mértékű, de például a piacok esetében csak 80 százalékos, illetve a hátrányos helyzetű térségekben 85 százalékos mértékű. A vidéki örökség megőrzésénél, ha a tulajdonos magánszemély, s nem lakik az ingatlanban, 50 százalék a támogatási arány.
 A pályázatokat 5-5,5 hónap alatt bírálják el. Emellett a nyertes pályázóknak az első számlát - amelynek legalább 10 százalékos mértékűnek kell lennie - hat hónapon belül be kell nyújtania, illetve két éven belül be kell fejeznie a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!