Belföld

2014.12.15. 07:45

Útlezárások - Forgalomlassító demonstrációk országszerte 43 helyszínen

Félpályás útlezárások mellett megkezdődött Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján Budapesten.

08:03 Útlezárások - Gaskó István bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal

Bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnöke - mondta a szakszervezeti vezető hétfő reggel az MTI-nek. Gaskó István hozzátette: azt remélik, a sztrájk ráébreszti a kormányt, hogy nagy a szakszervezeti követelések támogatottsága, és a munkavállalói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből álló követeléscsomag, amit a szakszervezetek letettek az asztalra. Ha a demonstráció hatása elmaradna a várttól, akkor a szakszervezeti vezető szavai szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozóakció - tüntetés vagy félpályás útlezárás -, valamint egy országos sztrájk.

Félpályás útlezárás a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján Budapesten, a XI. kerületi Egér úton 2014. december 15-én. A Liga demonstrációin a tervek szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között. A tiltakozók álláspontja szerint a kormány intézkedései hátrányosan érintik a munkavállalókat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



Gaskó István tájékoztatott, hogy a liganet.hu-ról letölthető mobilalkalmazással követni lehet, melyik csomóponton mekkora torlódás alakult ki és merre érdemes kerülni. A Liga elnöke a hétfői demonstrációval kapcsolatban korábban ismertette, hogy az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja majd a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között, mellyel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak. Gaskó István kifejtette: az 5 elem, amellyel kapcsolatban meg szeretnének állapodni a kormánnyal a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.


08:46 Közútkezelő: egyelőre nincsenek nagyobb fennakadások

Egyelőre nem okoznak nagyobb fennakadást az ország közútjain a hétfőre meghirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője reggel az MTI-vel.

Azt mondta: egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb hétfő reggeli torlódás, de vidéki helyszínekről egyelőre nem érkezet jelzés nagyobb fennakadásról.

Pécsi Norbert Sándor ugyanakkor mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter (" target="_blank">www.twitter.com/magyarkozut) oldalain.

Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnökének korábbi tájékoztatása szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsival készülnek a közúti forgalom lassítására reggel 7 és délután 4 óra között, amivel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak.


08:53 Tüntetők zárták el a parlamenti mélygarázs bejáratát

Másfél tucat tüntető zárta el hétfő reggel a parlamenti mélygarázs bejáratát. A demonstrálók "Nem a kirekesztésre!", illetve "Nem a megszorításokra!" feliratú transzparenseket feszítettek ki. A demonstrálók egyelőre akadályozzák, hogy az ülésre érkező képviselők leparkolhassanak.

Néhány társuk "3 300 0000 embernek rendszeresen nincs elég pénze élelmiszerre!", valamint "2 500 000 ember nem tudja fizetni a lakbért, rezsit vagy a lakáshitelt!", illetve a "Nem roma gyerekek 91 százaléka befejezi a középiskolát - roma gyerekeknek csak 59 százaléka!" feliratú táblákat tart.



Tüntetők zárják el a Parlament mélygarázsának bejáratát 2014. december 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A mélygarázsnál forgalmi dugó kezd kialakulni, a 2-es villamos is megállt. Néhány perccel a demonstráció kezdete után a készenléti rendőrség körülbelül két tucat munkatársa jelent meg a helyszínen, hogy felírja a demonstrálók adatait. Ők erre elkezdték skandálni, hogy "alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!".

A szervezők elmondása szerint a költségvetést megalapozó törvények elfogadása, valamint a szerintük a szegregációt eredményező köznevelési törvény ellen tüntetnek. Hangsúlyozták, hogy demonstrációjuk nem kötődik szervezetekhez, mindannyian civilként vannak jelen.


9:18 Felszámolták a demonstrációt a parlamenti garázsnál

Néhány perccel hétfő reggel 9 óra után a készenléti rendőrség munkatársai felszámolták a parlamenti mélygarázsba vezető Kossuth téri utat lezáró demonstrációt, majd a garázsnak a rakpart felőli bejáratának megközelítését akadályozó tüntetést is.

Miután a rendőrök háromszor felszólították a tüntetőket tevékenységük befejezésére, és ők ennek nem tettek eleget, a rendőrség munkatársai egyesével kezdték elvinni őket a mélygarázs Kossuth téri bejárata elől.

A demonstrálók leültek a földre, és azt skandálták, hogy "alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!", ezért ölben kellett elszállítani őket. A rendőrök a demonstrálókat csak néhány méterrel vitték arrébb a Kossuth tér és a Balassi Bálint utca sarkáig, de így is szabaddá vált a mélygarázs bejárata. A forgalom, amelyik a tüntetés miatt néhány percre leállt, már hamarabb megindulhatott, mert a rendőrök elterelték a feltorlódott autókat.


Rendőrök elviszik a parlamenti mélygarázs bejáratát elzáró tüntetőket 2014. december 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tüntetők másik csoportja egy ideig a mélygarázsának a rakpart felőli bejáratánál is akadályozta a behajtást. A résztvevők leültek a földre, és miközben azt skandálták, "alkotmányt, demokráciát, jóléti államot" a rendőrök egyesével elvitték őket a bejárattól néhány méterre, majd igazoltatták őket. Néhány résztvevő átment a Kossuth tér Balassi Bálint utcai sarkához, és  megkísérelte ugyanezt, de alig egy percen belül onnan is elvitték őket.

A tüntetők jelenleg néhány méterre a mélygarázs bejáratától állnak, "nem a kirekesztésre!", "nem a megszorításokra!" feliratú transzparensekkel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére közölte: a fővárosi a két gépjárműbejárójánál egy 12 és egy 17 emberből álló csoport bejelentés nélküli demonstrációba kezdett. Mint a rendőrség fogalmazott: "magatartásukkal akadályozták a népképviseleti szerv munkáját". A rendőrök a 29 embert igazoltatták, de senkit nem állítottak elő.
A Parlament már megközelíthető, és az id. Antall József rakpart forgalma is zavartalan.

Résztvevők a LIGA Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján az 54-es főúton Kecskemét határában 2014. december 15-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor


Résztvevők beszélgetnek a LIGA Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján a nyíregyházi László utcán 2014. december 15-én. MTI Fotó: Balázs Attila


A Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációja az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszán, a külső sávban 2014. december 15-én. A Liga demonstrációin a tervek szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között. A tiltakozók álláspontja szerint a kormány intézkedései hátrányosan érintik a munkavállalókat. MTI Fotó: Illyés Tibor


Félpályás útlezárás a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján a budai rakparton 2014. december 15-én. A Liga demonstrációin a tervek szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között. A tiltakozók álláspontja szerint a kormány intézkedései hátrányosan érintik a munkavállalókat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


10:58 Országszerte 43 helyszínen kezdődtek demonstrációk

Országszerte 43 helyszínen kezdődtek meg a hétfőre hirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk. A legnagyobb torlódást az M3-as bevezető szakaszán jelezték, de lezárták a Budai alsó rakpart egy szakaszát és vidéken is többfelé okoztak gondot a felsorakozott járművek.

A Liga Szakszervezetek azt tervezték, hogy az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsival lassítják majd a közúti forgalmat hétfő reggel 7 és délután 4 óra között, amivel a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak.
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikáció szolgálata az MTI-vel közölte: reggel 7 órakor országszerte 43 helyszínen kezdődött meg forgalomlassító demonstráció.

A rendőrség a szükséges létszámmal biztosítja a rendezvényeket, segíti a közlekedés zavartalanságát; a forgalom a hétfőnként megszokott közlekedési helyzetnek megfelelő.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebookon azt írta, hogy lezárták a Budai alsó rakpartot észak felé a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon. Sávlezárás van továbbá az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szilas-pihenő és a Szerencs utca között, valamint az Andrássy úton a Hősök terétől a Bajza utcáig, továbbá a 11-es főút bevezető szakaszán a Mátyás király út előtti szakaszon.

A BKK tájékoztatása szerint várhatóan 11 órától a demonstrálók a Budai alsó rakpartról a Parlamenthez vonulnak a Margit híd–Balassi Bálint utca útvonalon, majd onnan vissza az alsó rakpartra. Jelenleg különösebb fennakadást nem okoznak Budapesten, csak az M3-as autópálya bevezető szakaszán van torlódás az M0-as csomóponttól befelé.

Az egész napos forgalomlassító demonstráció miatti közlekedési helyzetről aktuális információkat találhatók a http://kozut.bkkinfo.hu/ oldalon és a Waze alkalmazásban is - írta a BKK.

Korábban Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel közölte: egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb hétfő reggeli torlódás, de vidéki helyszínekről nem érkezet jelzés nagyobb fennakadásról.

Pécsi Norbert Sándor ugyanakkor mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter (" target="_blank">www.twitter.com/magyarkozut) oldalain.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 26-os számú főúton, Kazincbarcika és Sajószentpéter között zárták le az utat. Ez az út a BorsodChem mellett halad, ahol jelentős a kamionforgalom. Mivel az út kétsávos, csak félpályán haladhat a forgalom, így jelentős torlódásra számíthatnak az arra közlekedők – mondta Dudás Roland, a LIGA Szakszervezetek Észak-magyarországi regionális referense hétfőn az MTI-nek.

Lassabban lehet közlekedni Miskolcon is, a József Attila úton, ahol a METRO-kereszteződés és a Sajó híd között van az útzár. Itt az arnóti körforgalomig jelentősebb torlódásra számíthatnak az autósok. Útzár van Miskolcon a Pesti úton is mindkét irányban. Ezen a helyszínen bár lassabban lehet haladni, torlódásra nem kell számítani.

Szombathelyen a sűrű köd miatt később kezdődött meg a demonstráció. A 86-os főúton. Balogunyom közelében 15-20 autó sorakozott fel Szombathely irányában. A forgalmat rendőrök irányítják.

Békés megyében Békéscsaba határában, a Románia felé haladó teherforgalom szempontjából kulcsfontosságúnak számító 44-es számú főút 117-es és 118-as kilométerszelvénye között sorakoztak fel a Liga Szakszervezetek tüntetéséhez csatlakozók. Az MTI tudósítója a helyszínen harmincöt, a főút egyik sávját elfoglaló személyautót számolt össze. A forgalmat rendőrök irányítják.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Árvai Edina az MTI-nek azt mondta: az 54-es számú főúton a Jakabszállás Kecskemét közötti útszakaszon van forgalomlassító demonstráció.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán, a Szerencs utcánál 2014. december 15-én. A Liga demonstrációin a tervek szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között. A tiltakozók álláspontja szerint a kormány intézkedései hátrányosan érintik a munkavállalókat. MTI Fotó: Máthé Zoltán


A Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációja az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán 2014. december 15-én. A Liga demonstrációin a tervek szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között. A tiltakozók álláspontja szerint a kormány intézkedései hátrányosan érintik a munkavállalókat. MTI Fotó: Máthé Zoltán


MTI Fotó: Kovács Attila


MTI Fotó: Kovács Attila


Transzparens a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján Miskolcon, a Pesti úton. MTI Fotó: Vajda János


A Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációja Salgótarjánban (MTI Fotó: Komka Péter)


Félpályás útlezárás a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján Győr határában, az 1-es számú főút bevezető szakaszán MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Liga szakszervezetek forgalomlassító demonstrációja a pécsi Zsolnay Vilmos úton MTI Fotó: Sóki Tamás


A Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációjának résztvevői teáznak Békéscsaba határában, a 44-es számú főútvonal bevezető szakaszán MTI Fotó: Rosta Tibor



Félpályás útlezárás a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján Nagykanizsán, a 7-es főúton MTI Fotó: Varga György


A résztvevők főznek a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján a 4-es főúton, Szolnok határában 2014. december 15-én. MTI Fotó: Mészáros János


Félpályás útlezárás a Liga Szakszervezetek forgalomlassító demonstrációján Debrecen határában, a 4-es főúton MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!