Belföld

2009.09.08. 09:04

Újabb fordulat Malina Hedvig ügyében!

Újabb váratlan fordulat történt Malina Hedvig, a három éve - 2006. augusztus 25-én - Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány ügyében.

duol.hu

A szlovákiai főügyészség megrendelésére elkészített új orvosi szakvélemény azt állítja, hogy Malina Hedvig ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok nem a támadás napján, hanem korábban keletkeztek, illetve hogy a diáklánynak más sérülése nem volt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap keddi kiadásában.
    Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja egy évig dolgozott a 35 oldalas jelentésen. Bevezetőjében azt állítja: műve "egészségügyi és gyógyszerészeti szakvélemény", de hogy ezen tudományágak melyik szakterületéről, kinek a véleményét kérte ki, az nem derül ki a jelentésből. Az utolsó oldalon ugyan felsorol 12 orvost, de azt nem tudni, ki mihez adta szakvéleményét, mert egy idézet sincs tőlük az anyagban. A jelentést csak Labas írta alá, az orvosok aláírása a dokumentumban nem található meg.
A professzornak a főügyészség kérésére tíz kérdést kellett megválaszolnia, amelyek Malina Hedvig sérüléseivel és kezelésével kapcsolatosak. Labas a kérdések alig felét válaszolta meg, azokat is csupán néhány sorban. Pontatlanul idéz a Hedviget ellátó orvosok vallomásaiból. Bizonyos részeket kiragad, máshol olyasmire hivatkozik, ami a jegyzőkönyvben nem szerepel.
"Tragédia, hogy a Komensky Egyetem orvosi karát ilyen ízléstelen módon bevonták egy politikai problémába" - nyilatkozta a jelentés kapcsán Roman Kvasnica, a lány védőügyvédje.
 Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, s feszültséget keltett nemcsak a szlovákiai szlovák-magyar viszonyban, de Pozsony és Budapest között is. A diáklány 2006 nyarán azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.
"Két éve a főügyészség indított vizsgálatot, az +eredményhirdetés+ időpontját többször is bejelentették, de arra hivatkozva, hogy az orvos szakértői vélemény még nem készült el, mindig elhalasztották. A támadás óta eltelt idő egyetlen +hozadéka+, hogy míg 2006-ban a szlovák politikusok azt állították, Hedviget nem verték meg, az egészet csak kitalálta, 2007 nyarán az országos rendőrfőkapitány már elismerte: a lányt megverték, csak nem úgy, ahogy elmondta".
A Sme című szlovák liberális napilap nemrég azt írta: a mai szlovákiai államhatalom felelőssége, hogy még mindig nincs lezárva a magyar diáklány ügye.
"Nincs mit csodálkozni azon, hogy az ügy lezárására senkinek sincs nagy kedve. Ha ugyanis a magyar diáklány állítólagos hazugságának végtelen kivizsgálása nem az ő vád alá helyezésével végződne, az nagy csapás lenne Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő számára. Fico a támadás után ugyanis határozottan azt állította, hogy +valamilyen lány nem volt képes letenni a vizsgát, s ezért feláldozta a Szlovák Köztársaság jó hírnevét+. A kiszolgáltatott állampolgár nyilvános megvádolása a hatalmi apparátus által nem csupán politikai inkorrektségtől és nemzetközi botránytól bűzlik, de lassan már a büntető törvénykönyv megfelelő paragrafusától is" - mutatott rá a tekintélyes újság.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!