Belföld

2009.10.02. 13:46

Új vírus: beoltják a katonákat és a pedagógusokat is H1N1 ellen

Budapest - Hamarosan elkezdik beoltani a H1N1 ellen a Honvédelmi Minisztérium teljes állományát, beleértve a hivatásos és szerződéses katonákat, a köztisztviselőket és a közalkalmazottak is. A korábbi közléssel ellentétben mégis részesülhetnek a pedagógusok a H1N1 vírus ellen adható térítésmentes védőoltásból - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapjáról.

nincs nev

A közleményben foglaltak szerint az oltóanyag elosztását az Országos Epidemiológiai Központ koordinálja, és adja ki az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ részére. Az átvételt követően megkezdik az állomány oltását, ez vonatkozik a külföldön szolgálatot teljesítő katonákra is.
   
Az oltóanyag a teljes személyi állomány részére térítésmentes - közölte a minisztérium.

A pedagósusokat is beoltják

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete augusztusban kérte Székely Tamás egészségügyi minisztertől, hogy a közoktatás és a gyermekvédelem dolgozói is ingyenesen részesülhessenek a H1N1 vírus elleni védőoltásban. Kérésüket azzal indokolták, hogy fokozott veszélynek vannak kitéve, védettségük elősegítheti egy esetleges járvány lassúbb terjedését.
   

Az Egészségügyi Minisztérium akkor a kérésre úgy reagált, hogy sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ prioritási listáján nem szerepel a térítésmentes oltóanyag biztosítása pedagógusok számára. Mint akkor közölték, nem szerepelnek a pedagógusok a szezonális influenza elleni oltóanyagot állami támogatással, térítésmentesen megkapók listáján sem. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a prioritási listák nem az adott csoport vagy szakma társadalomban betöltött szerepét vagy jelentőségét tükrözik. 

Az ÁNTSZ honlapján megtalálható dokumentumban, amely részletezi, hogy kik milyen ütemben kapják majd meg a térítésmentes vakcinát, a második ütemben szerepelnek az oktatási intézmények dolgozói.

 Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!