Belföld

2012.07.25. 15:16

Tranzakciós illeték - Orbán: az EU a bankokat védi, a kormány a munkahelyeket

A kormány tanulmányozni fogja az Európai Központi Bank (EKB) fenntartásait a jegybankra is kivetett pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Ugyanakkor leszögezte: a pénzügyi szektornak - ideértve a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is - képesnek kell lennie arra, hogy a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat előállítsa a költségvetésnek.

MTI

Az európai és a magyar válságkezelés között éppen az a különbség, hogy míg az EU a bankokat védi, addig a magyar kabinet a munkahelyeket - fogalmazott a miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján.
A munkahelyvédelmi akcióterv kulcskérdés, és egyébként a Magyarországgal szembeni elvárásoknak való megfelelés előfeltétele is, hiszen a foglalkoztatás - amelynek növelését tűzte ki célul a program - alacsony szinten van - hangsúlyozta Orbán Viktor.
"A vita nem zárult le, tanulmányozzuk az EKB érveit, és kellő időben, megfelelő ütemezéssel a sikeres választ meg fogjuk adni" - összegezte a jegybankra is kivetett tranzakciós adóról kialakult véleményét a miniszterelnök. 

Az EKB szerint a pénzügyi tranzakciós illeték sérti az MNB függetlenségét, uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban. Az EKB kedden kiadott jogi szakvéleménye szerint az illeték kivetése az MNB monetáris politikai műveleteire nem egyeztethető össze az MNB szervezeti és működési függetlenségének követelményével. Az EKB azt is kifogásolta, hogy "az állami szektor központi banki pénzből történő finanszírozását" szolgáló eszköz létrehozásának is tekinthető, "ennélfogva az MNB részéről a pénzügyi tranzakciós illetéknek az állam részére való megfizetése nem egyeztethető össze a monetáris finanszírozás tilalmával sem".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!