Belföld

2011.09.19. 12:10

Tovább fogy a magyar

A születésszám csökkenése és a halálozások kismértékű emelkedése következtében növekedett a természetes fogyás üteme Magyarországon, az első hét hónapban 26 ezerrel csökkent a népességszám - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

MTI

A nemzetközi vándorlás figyelembevételével a becsült népességszám július végén 9 millió 967 ezer volt.
   
"A születésszám a január-áprilisi jelentős 10,9 százalékos csökkenést követően májusban 3,7 százalékkal maradt el az előző évitől, júniusban viszont 1,9 százalékkal, júliusban pedig 2,8 százalékkal több gyermek jött világra, mint az előző év azonos hónapjaiban" - közölte a KSH. Összességében azonban az év első hét hónapjában 49 ezer 685 gyermek született, ami az előző évhez képest 6,2 százalékos csökkenést jelent - írták.
   
A halálozások száma négy hónapot vizsgálva magasabb volt az előző évinél, áprilisban kismértékű, június-júliusban viszont jelentősebb 7,2 százalékos csökkenés mutatkozott az egy évvel korábbihoz képest, de összességében így is 139-cel többen haltak meg - összesen 76 ezer 47-en -, mint a tavalyi év első hét hónapjában, amely kismértékű, 0,2 százalékos emelkedést jelent.
   
Ezeket összevetve a természetes fogyás mértéke csaknem 3500-zal volt több, mint egy évvel korábban - írta a KSH.
   
A házasságkötések havonkénti száma az év első hét hónapjában egyenetlenül alakult. Négy hónapban kismértékben meghaladta az egy évvel korábbit, májusban viszont jelentős 8,4 százalékos visszaesést mutatott, márciusban és júliusban viszont csak kisebb mértékben 2-3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Januártól júliusig összesen 19 ezer 676 házasságot kötöttek, amely 282-vel, azaz 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
   
Ezer lakost tekintve több mint nyolc élve születés és mintegy 13 halálozás jutott. Az előbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi pedig azonos nagyságrendű volt, mint egy évvel korábban. Emellett viszont ezer élve születésre több mint öt csecsemőhalálozás is jutott, ami 0,5 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest - olvasható a KSH közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!