Belföld

2013.07.31. 09:00

Tompaorrú krokodilok születtek a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Kilenc tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) született a Szegedi Vadasparkban, az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak a Tisza-parti városban sikerült szaporítani a veszélyeztetett fajt a világon.

MTI

Veprik Róbert igazgató az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában. Akkor négy nagyon fiatal és kicsi páncélos hüllő érkezett Lipcséből. Azóta a krokodilok cserélődtek, végül egy lipcsei származású nőstény mellé a győri állatkertből érkezett egy hím.

Tavasszal a nőstény egy nagy költődombot kezdett el építeni a kifutójában, ez a krokodiloknál az utódok érkezésének csalhatatlan jele, majd március 26-án le is rakta tojásait. Mivel a tojások kikeléséhez az állandóan magas hőmérséklet mellett 85-90 százalékos páratartalomra is szükség van, a gondozók a 17 tojást kivették a fészekből és keltetőgépbe rakták.

Egy egy hónapos tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) 2013. július 31-én a Szegedi Vadasparkban, ahol összesen kilenc született. Az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak Szegeden sikerült szaporítani a veszélyeztetett fajt a világon. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Csaknem száz nap telt el, amikor az első hangok kiszűrődtek a keltetőből, végül kilenc tojásból jött világra életerős krokodil. A kicsinyek egy sekély akváriumba kerültek, ahol biztosított számukra az állandó hőmérséklet. Enni csak egy hét után kezdtek el, jelenleg a vadaspark rétjein fogott szöcskével etetik őket. Két hónapos koruktól néha halat is kapnak majd, de az első évben táplálékuk 90 százalékát a rovarok jelentik majd.

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, testhossza 150-190 centiméter, tömege 22-30 kilogramm. A mérete ellenére erőteljes testfelépítésű hüllő Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A tompaorrú krokodilt bőréért nem vadásszák, azonban húsát szívesen fogyasztják, ez veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka, a vadon élő példányok száma ma 25 és 100 ezer közé tehető. A világ állatkertjeiben csaknem kétszáz egyed él.

Egy egy hónapos tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) szájában egy szöcskével 2013. július 31-én a Szegedi Vadasparkban, ahol összesen kilenc született. Az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak Szegeden sikerült szaporítani a veszélyeztetett fajt a világon. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A kis krokodilok egyelőre a Szegedi Vadasparkban fognak cseperedni. A különböző méretű fiókákat külön kell tartani a köztük fellépő versengés miatt, az egyik, négy egyedből álló csapatot a látogatók is megfigyelhetik a Terráriumházban. A krokodilok felnőve más állatkertbe fognak kerülni a törzskönyvi program ajánlása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!