Belföld

2011.07.08. 15:21

Tömeges rosszullét Káptalanfüreden: 5 gyermek kórházban

Már csak öt gyermek van kórházban a két káptalanfüredi táborból szerda óta beszállított negyvennégy beteg közül - mondta el Varga Erika, Veszprém megye megbízott tiszti főorvosa pénteken.

MTI

Az ajkai és a tapolcai kórházban egy-egy, a veszprémiben pedig három gyermeket tartanak bent - tette hozzá, megjegyezve, hogy ők is csak addig maradnak a kórházakban, amíg a szülők értük nem tudnak menni.

A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy a 24 órás bakterológiai vizsgálatok eredményei eddig nem mutattak ki járványosan terjedő kórokozót.
A főorvos hétfőre ígérte a részletes laboratóriumi vizsgálat eredményét.

Az elmúlt napokban hasmenéssel, hányással és lázzal járó tünetekkel összesen 44 gyermeket, illetve fiatal felnőttet szállítottak az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából.

A táborokat ellátó konyhát bezárták, ételmintákat vettek, mindent fertőtlenítettek, de a táborok működését továbbra is engedélyezték - tájékoztatta korábban Bujdosó László főorvos, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese az MTI-t. Több gyermeket azonban hazavittek a szüleik. 

A főorvos az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy az első gyorstesztek negatív eredményt mutattak a calici vírus fertőzésre. Hozzátette: ezt azonban mindössze négy minta alapján "produkálta" a teszt, így nem lehet kijelenteni, hogy nem calici fertőzés okozta a megbetegedéseket. A főorvos ugyanakkor arra is utalt: az sem biztos, hogy ételmérgezés okozta a megbetegedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!