Belföld

2014.01.08. 12:45

Nemcsak hús volt a mekis termékekben (frissítve)

Összesen 15 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a McDonald's-ra, mert a gyorsétterem-hálózat a csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítésekor megtévesztette a fogyasztókat - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel. A McDonald's tagadja, hogy megtévesztette volna a fogyasztókat.

A közlemény szerint a vállalkozás 2012. január 1. és 2013. február 12. között egyes csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban. Az átlagos fogyasztó számára így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst hanem például darált bőrt tartalmaznak - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a termékek olyan technológián, átalakításon - így egyebek között daráláson, felbontáson, vagy pácoláson - esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra.

A GVH megállapítása szerint a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson.

A McDonald's tagadja, hogy megtévesztette volna a fogyasztókat

A Magyarországon működő McDonald's tagadja, hogy megtévesztette volna a fogyasztókat, ezért a versenytanács szerdai határozatának bírósági felülvizsgálatát kéri.

A gyorsétterem-hálózat szerdai közleménye szerint a McDonald's a versenyhivatali eljárás során bebizonyította, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően járt el. Ez azt jelenti: valamennyi idevonatkozó belföldi és uniós jogszabályt betartva hirdette és értékesítette termékeit.

A McDonald's továbbá azonnali helyreigazítási kérelemmel fordul a GVH-hoz, ugyanis a versenyhivatal a cég véleménye szerint tévesen tette közzé, hogy a panírozott, és a csirkemell csíkok nevű termékek darált csirkebőrt tartalmaznának. Ezek a termékek egyáltalán nem tartalmaznak csirkebőrt, és ilyen értelmű megállapítás a GVH saját határozatában sem szerepel - állapítja meg a közlemény.

A grillezett csirkehúsos termék tartalmaz csirkebőrt, az anatómiai aránynál kisebb mértékben. A bőr hozzáadására ennél a terméknél azért van szükség, hogy a hús élvezeti értéke megmaradjon, ne váljon szárazzá a grillezést követően - jelzik a tájékoztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!