Belföld

2013.10.29. 15:12

Tizenegy évre ítélték az anyja megölésével vádolt hódmezővásárhelyi férfit

Első fokon tizenegy évre ítélte a Szegedi Törvényszék kedden azt a hódmezővásárhelyi férfit, akit édesanyja megölésével és zaklatásával vádolt az ügyészség.

MTI

A vádirat szerint a gyógyszerfüggő 21 éves férfi januárban megfojtotta anyját, majd késsel elvágta a nyakát. Az ítélet szerint megvalósult a zaklatás is, mikor egy alkalommal késsel megfenyegette az édesanyját. A büntetés kiszabásakor a középmértéket vette figyelembe a bíróság, ezért határozta meg a 11 évet. Emellett a férfit 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

A védő és a vádlott is enyhítésért nyújtott be fellebbezést, míg az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős. A vádlott a másodfokú ítéletig előzetes letartóztatásban marad. 

A vádlott és édesanyja között rendszeres konfliktusokat okozott a vádlott több éve fennálló gyógyszerfüggősége. A férfi többször meglopta édesanyját, hogy az értéktárgyakat eladva gyógyszerhez jusson. Egy alkalommal késsel is megfenyegette anyját, aki emiatt a vele egy háztartásban lakó vádlottat a házból többször kitiltotta, kulcsait elvette.

A vádlottat édesanyja január 27-én ismételten arra kérte, hogy költözzön el. A férfi el is ment, ám az egyik helyi presszóban a korábban beszedett gyógyszerekre alkoholt ivott, és este hat óra körül visszatért a sértetthez. Vita alakult ki közöttük, majd a férfi megölte az anyját.

A bíróságon a vádlott nem tett vallomást, így a korábbi vallomását olvasták fel, amelyben cselekményét teljes körűen elismerte.

A férfinak korábban több öngyilkossági kísérlete is volt, és gyógyszerfüggősége miatt többször állt pszichiátriai kezelés alatt. A szakértői vélemény szerint azonban nem szenvedett elmebetegségben, gyengeelméjűségben, tudatzavarban a cselekmény elkövetése idején.

A tanúvallomások és a védelem szerint a fiatal férfinek nehéz gyerekkora volt, szülei válását és az érzelmi elhanyagolást nem tudta feldolgozni, ezért fordult gyógyszerekhez.

A férfi az utolsó szó jogán elmondta: nagyon sajnálja a történteket, nem csak édesanyját, de mindenkit elveszített, aki az életét meghatározta. Hozzátette: börtönbüntetését becsülettel letölti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!