Belföld

2014.12.04. 14:02

Tíz nap alatt 120 ellenőrzés a vasúti átjárókban

A súlyos és gyakran halálos balesetek megelőzése érdekében az "Érj haza biztonságban!" vasútbiztonsági kampány keretében november 24-től tíz nap alatt 120 alkalommal ellenőrzött a rendőrség és a MÁV közösen - közölte Kertész Ottó, a MÁV Zrt. biztonsági főigazgatóságának vasőtbiztonsági vezetője csütörtökön a kampányzáró sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, hogy az ellenőrzéssel a veszélyekre akarták felhívni a figyelmet.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az idén a közúti-vasúti átjárókban 70 közlekedési baleset történt, amelyekből 12 halálos kimenetelű volt, és tizenketten súlyosan megsérültek.

Fábián György független közlekedési szakértő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az átjárókban történt balesetekben is gyakran szerepet játszik a járművezetők felelőtlensége, a KRESZ hiányos ismerete.

Keszmann János, a Baross Gábor Oktatási Központ oktatásvezetője elmondta, hogy a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúttal  közös vasútbiztonsági programot indítanak, a gyermekvasutasok bemutatják iskolatársaiknak az oktatási központ által készített számítógépes prezentációt. A program december 12-én húsz gyermekvasutas felkészítésével kezdődik, ők 2015 első felében már több ezer 10-14 éves tanulót ismertetnek meg a biztonságos vasúti közlekedés szabályival.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a nemzeti vasúttársaság a baleset-megelőzési kampányokon kívül korszerű jelzőberendezések kiépítésével is támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. A Közlekedés Operatív Programban (KözOP) 2015-ig az Új Széchenyi Tervben elkülönített közel 12,5 milliárd forint áll rendelkezésére közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre - közölte a MÁV Zrt.

A 2012-2015 között zajló programban háromszáznál is több vasúti átjáróban hajtottak végre biztonságot javító fejlesztéseket, köztük fél- és fénysorompókat szereltek fel, vonatérzékelés korszerűsítést hajtottak végre, az átjárókban elkövetett szabálysértések figyelésére kamerákat, diagnosztikai és monitoring berendezéseket telepítette, valamint videós pályafelügyeleti rendszert építettek ki.

A vasúttársaság közlése szerint több mint 870 millió forintot fordítottak a sorompóprogram első ütemére, a keretből augusztus végéig 44 átjáróban alakítottak ki a közúton közlekedők számára jobban megfigyelhető jelzést adó, LED optikás fény- illetve félsorompókat. A sorompóprogram közel kétmilliárd forintra becsült második üteme jövő év első negyedévében indulhat el 128 helyszínen.

A MÁV 99 vasúti átjáróban alakít ki olyan kamerás megfigyelő rendszert, amellyel a sorompókat letörő gépjárművek azonosítása is lehetővé válik.

A fejlesztésről a MÁV tavaly állapodott meg az ORFK-val, a rendőrséggel a telepítési helyszíneket és az eseményrögzítést követő eljárást is egyeztetette már a vasúttársaság. A közbeszerzési folyamatot követően, jövő év elején indulhat el mintegy 1,4 milliárd forintból, 53 vasúti átjáróban korszerű tengelyszámlálós vonatérzékelő rendszert alakítanak ki - írja a MÁV Zrt. közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!