Belföld

2012.11.14. 09:53

Tárcaközi bizottság vizsgálja, ki a felelős az özvegyi nyugdíjakkal kapcsolatos hibás szabályozásért

Tárcaközi bizottság vizsgálja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők özvegyi nyugdíja tárgyában hozott közigazgatási határozatok szabályozási körülményeit, előzményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.

MTI

Az Országgyűlés október elsején korrigálta - Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztésének elfogadásával - azt a júliusban - szintén Balog Zoltán javaslatára - elfogadott törvényt, amely úgy rendelkezett: aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül. Az októberi változtatás rögzítette, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre, az özvegyi nyugdíjak mértéke változatlan marad, vagyis nem csökken annak a nyugdíjnak a 30 százalékára, amely az elhunyt házastársat halálakor megillette.
    
A tárcaközi bizottság létrehozásáról a Hivatalos Értesítő keddi számában megjelent utasítás szerint a munkacsoportba a nemzetgazdasági, a közigazgatási tárca, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegál tagokat, és lehetőséget kap a részvételre - két taggal - a Miniszterelnökség is.
    
A testület a vizsgálat során álláspontot alakít ki arról, hogy az ügyben szükség van-e személyi felelősség megállapítására, és ha igen, úgy javaslatot tesz a felelősségre vonás módjára és mértékére, valamint a felelősségre vonandó személyre vagy személyekre - áll az utasításban. A vizsgálat eredményéről jelentés készül, amelyet a felelősség megállapítására vonatkozó javaslattal együtt a vizsgálóbizottság alakuló ülésének időpontjától számított 30 napon belül kell elkészíteni.
    
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására. Akkor közölte azt is, hogy az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről nagyjából háromezer embert értesítettek, de egyiküket sem éri hátrány, az emberierőforrás-miniszter mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!