Belföld

2012.01.27. 07:33

Színlelt egyezség: alá ne írjuk!

Székesfehérvár - Egyre gyakoribb, hogy az eltávolításra ítélt dolgozótól cégénél közös megegyezéssel szeretnének megválni. Mégsem jogellenes, ha a kikényszerítés módszerével él a munkaadó - olvasható a Fejér Megyei Hírlap online oldalán.

Kocsis Noémi

Tibor aznap úgy ment be munkahelyére, mint egyébkor, ám főnöke közölte, "hirtelen" leépítés van a cégnél, másnap már nem kell jönnie, s még ma írja alá a közös megegyezésről szóló iratot. Az összezavarodott, 14 éve ott dolgozó férfi pedig a munkaidő végén aláírta a nyilatkozatot.



Ismerős a történet? A munkáltatók egy része előszeretettel alkalmazza a közös megegyezésnek álcázott eltávolítást, s ennek eléréséért különleges módszereket is bevet. Ocsenás Zoltán ügyvéd, munkajogi szakértő gyakorlatából említ egy példát:

- Az egyik multinál történt, hogy a középvezetők egyikére a cégvezetés egyenesen rácsukta az ajtót, "addig innen ki nem mégy, míg meg nem állapodunk" felkiáltással. A határozatlan idejű munkaviszony közös megállapodás alapján történő megszüntetésének bázisa azonban mindenképpen az kell legyen, hogy a felek rendezik az anyagi helyzetet. Kinek mi jár és miért? A minimum az lenne, hogy ilyenkor az elbocsájtott is elégedett. Ugyanis ha munkáltatói oldalról nézem, inkorrekt eljárásnál a távozó haragos fél lesz, a jövőben mindenhol szidja, akár le is járatja majd volt munkahelyét.

A bírói gyakorlatban azonban mégsem feltétlenül jogellenes a munkáltatói nyomásgyakorlás. De ellenkezik a joggal, ha a közös megegyezés aláírására azonnali döntéssel szorítaná rá dolgozóját.

- Mit tehetünk ilyen esetben? Vagy hívjuk a szakszervezetist, vagy hiányában egy munkatársat tanúnak, akinek jelenlétében tovább tárgyalhatunk. Ha nincs segítségünk, egyszerűen sétáljunk ki ebből a "sokkhelyzetből". Semmiképpen se írjunk alá, kérjünk időt, menjünk vissza a helyünkre és dolgozzunk! Ha a munkáltató erősködik, kérjük meg, hogy mondjon fel: ilyenkor időt nyerünk és jogorvoslati lehetőséget kereshetünk - olvasható az FMH oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!