Belföld

2010.02.06. 14:01

Szakmai vitákat kezdeményez az MSZP a Fidesszel

Budapest - Szakmai vitákat kezdeményez az MSZP a Fidesszel - hangzott el Simon Gábor szocialista választmányi elnök és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt szombati sajtótájékoztatóján, amelyet a választmányi ülés szünetében tartottak.

MTI

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP szakpolitikusai vitákat kezdeményeznek, mert az lenne tisztességes, ha a Fidesz is a választók elé tárná a programját. Szavai szerint nem a vita formája, hanem a tartalom a lényeg, hogy végre "ki tudjanak csikarni bármit a Fideszből".

Arra kérdésre, hogy csak a Fidesszel vitáznának-e, vagy a többi párttal is, úgy válaszolt: nekik elsősorban a Fidesz az ellenfelük, és más pártok már nyilvánosságra hozták a programjukat.

A szocialista politikus a kormányfő-jelölti vitával kapcsolatban kiemelte: ennek hagyományai vannak Magyarországon, az elmúlt 12 évben teljesen természetes volt, hogy megtartják. Ennek a fontosságát egyedül a Fidesz kérdőjelezi meg - jegyezte meg, hozzátéve: ő úgy készül, hogy lesz ilyen vita, és várja ennek az időpontját.

Tájékoztatása szerint a szombati választmányi ülés annak a konzultációsorozatnak a része, amelyet az MSZP a választási programjáról tart.

Ismertette: a kampányban és a programban három feladata van a pártnak. Elsőként be kell számolni az eredményekről, mert a Fidesz nagyon tudatosan azt próbálja "hazudni", hogy az elmúlt nyolc évben semmi nem történt, és az ország romokban hever.

Hozzátette: az is feladatuk, hogy felhívják a figyelmet Fidesz szemfényvesztéseire, hazugságaira.

A feladatok közé sorolta, hogy beszéljenek a jövőről, hogy pontosan lehessen látni, az MSZP milyen programot, világképet kínál. Szavai szerint új baloldali politikát hirdetnek, és az MSZP az egyetlen olyan erő, amely képes megvédeni a demokráciát, a szabadságot és a jogállamot. - Ehhez keresünk szövetségeseket a választók között - hangoztatta.

Simon Gábor választmányi elnök a sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesszel szemben az MSZP legalább tud és mer vitázni a programjáról.

Beszámolója szerint a vitában szinte minden felszólaló azt mondta, merjenek büszkék lenni az elért eredményekre, és nem szabad szó nélkül hagyni azt ellenfelek "katasztrófa-kommunikációját". - Ha Orbán Viktor szerint újjá kell építeni az országot, akkor például bontsunk fel az elmúlt években épült 500 kilométernyi autópályát? - fogalmazott.

Fidesz: hazugokkal az vitatkozik, akinek elment a józan esze

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője Mesterházy felvetésére közleményben válaszolt, miszerint a Fidesznek 2007 decembere óta van programja. Hazug, korrupt emberekkel csak az vitatkozik, akinek elment a józan esze - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!