Belföld

2011.10.10. 08:12

Szabálytalanul tüntette fel a dohánytermékek árát a Tesco

A dohánytermékek árának szabálytalan feltüntetése miatt négymillió forintra bírságolta a Tesco Global Zrt.-t a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége - közölte a hivatal kommunikációs vezetője.

MTI

A felügyelőség a cég budaörsi hipermarketjében történt ellenőrzést követően indított eljárást, mert az áruházban a kasszák fölötti, zárt boxból kínált cigaretták eladási ára nem volt külön feltüntetve (csak a termékek csomagolásán elhelyezett cigaretta adójegyen) - mondta Kiss Attila.
   
A felügyelőség alapvetően azt kifogásolta, hogy mivel a vásárló nem foghatja meg a cigarettás dobozokat, a dohánytermékek árairól a kiszolgálás előtt nem tájékozódhat teljes körűen.
   
Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott az eset kapcsán hangsúlyozta, hogy a fogyasztói árak feltüntetésével kapcsolatban minden magyar polgárt ugyanazon jogok kell, hogy megillessenek, mint bármely más európai polgárt. A kormánymegbízott kiemelte: a hivatal feladata, hogy a magyar vásárlók érdekeit szolgáló szabályozást betartassa.
   
A felügyelőség megítélése szerint minden olyan értékesítés során, amikor a vásárló kizárólag azután tud tájékozódni a termék áráról, miután azt a pénztárostól elkérte, sérül a fogyasztók tájékoztatáshoz fűződő joga. A fogyasztóvédelemről szóló törvény ugyanis többek között kimondja, hogy „az eladási árat, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni”.
   
A Tesco-Global Zrt.-re 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a hatóság, valamint arra kötelezte a céget, hogy az általa üzemeltetett kereskedelmi egységekben a dohánytermékek eladási árát jól látható módon tüntesse fel.
   
Tarnai Richárd a nyáron rendelte el, hogy valamennyi áruházlánc megyei üzletében végezzenek fokozott ellenőrzést, miután lejárt szavatosságú árura bukkantak.
   
Az ellenőrzés eredményeként a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága több áruházláncot is milliós nagyságrendű élelmiszerellenőrzési bírsággal sújtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!