Belföld

2015.01.15. 14:49

Szabadesésben a forint - 430 forint is volt az árfolyam csütörtökön

Példátlan árfolyamemelkedést produkált csütörtökön a svájci frank. Eltörölték az árfolyamgátat.

MTI

Mindenkit meglepett az árfolyamgát eltörlésének a híre, aminek következtében a frank árfolyama meredeken emelkedni kezdett, ezzel egy időben a forint hatalmasat zuhant a svájci frankhoz képest.

Elemzők szerint az árfolyamingadozás komoly károkat okozhat a bankrendszernek. A lakáshitelesek úgy látszik, nagyon jól jártak a forintosítással, viszont az autóhitelüket devizában törlesztők, most nagyon ráfizethetnek. Szombathelyen is sokan hallottak a svájci frank példátlan megerősödéséről, de az általunk megkérdezettek azt mondták, az ő életükre nincs közvetlen befolyással a hír. Elemzők szerint a forint gyengülése hosszú távon az üzemanyagárak megemelkedésével járhat.

Cseppán Lillla hat éve dolgozik pénzváltóban, de akkora árfolyamemelkedést, mint ami csütörtökön volt, még soha nem tapasztalt
Fotó: Timár Gergely

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás. Csütörtökön 430 forint felett járt az forint árfolyama a devizával szemben, mivel a svájci jegybank megszüntette az eddigi védőgátat, az árfolyamküszöböt.

A svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. A bank szerint az árfolyamküszöb "komoly károktól óvta meg" a svájci gazdaságot, de a fenntartása most már nem indokolt. A lépés miatt gyakorlatilag szabadesésbe kezdett a forint. A szélsőséges értékek egészen megdöbbentőek voltak napközben: volt olyan devizabróker, ahol néhány percig 484 forintot ért el az árfolyam. A frank fillérekkel 265 forint fölött állt az SNB döntése előtt, 10.30-kor. Innen csaknem 15 perc alatt átmenetileg 430,16-ig gyengült a forint, ami történelmi mélypontnak számít. További 15 perc múlva, 11 órakor a frankot 310 forint körül jegyezték.

12 órakor 315 forinton állt a frank és 30 perc múlva is ezen a szinten járt, a forint ekkor mintegy 18 százalékkal állt a nyitóérték alatt. Az euró/forint árfolyam is nagy ívet járt be.

Az SNB döntés előtt 1 euró kevéssel 319 forint alatt állt. 15 perc múlva, 10.45-kor 326,3 forintig erősödött az euró, amely ezután némileg gyengült, majd 11.45-kor érte el eddigi napközbeni és történelmi csúcsát, a 327,6 forintot. (Az előző rekord 2012. január elején született 324,27 forint/frank árfolyammal.)

Az elemzők figyelmeztettek, hogy a magyar bankrendszer számára komoly károkat okozhatnak a kilengések. Rosszul járhatnak a svájci frankban eladósodott autóhitelesek is, hiszen ők napi árfolyamon törlesztenek. Nem érinti viszont a kilengés a lakáshiteleseket, hiszen tavaly a kormány rögzítette az árfolyamot – akkor még senki sem gondolta, hogy a viszonylag magas értékkel milyen jól jár most több tízezer család. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szerint az árfolyamküszöb eltörlése miatt a forint 14-15 százalékkal gyengült a svájci fizetőeszközzel szemben, valamint 1-1,5 százalékot az euróval szemben, ami valószínűleg tartós marad.

Hozzátette: önmagában a svájci frank megerősödése csak korlátozott hatást fejtene ki a magyar gazdaságra, de az általános forintgyengülés hosszabb távon az üzemanyagár stagnálásával, vagy emelkedésével járhat, az exportáló cégekre pozitívan hathat, míg az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat.

Szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank devizapiaci beavatkozása – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás.

A rosszemlékű svájci frank ezúttal sem szeretteti meg magát, a kérdés, hogy a frankhiteleseknek ez fáj-e még egyáltalán.
A Magyar Nemzeti Bank gyűjtése alapján Magyarországon nemzetközi összehasonlításban még mindig különösen magas, 12 százalékos a devizaalapú hitelállomány aránya a GDP-hez képest. Nem sokáig: a február elsejei fordulónappal lezajló elszámolások következtében tíz százalék alá, a forintosítás következtében pedig két százalék alá esik az arány.

A kérdés persze az, hogy ez számszerűsítve mit jelent. Az adatok hiányossága miatt nem teljesen világos, mennyi frankhitel marad Magyarországon, de állományuk becslések szerint 1000 milliárd forint körül lesz, miután közel 3000 milliárd forintnyi hitelt február 1-jei fordulónappal forintosítanak, aminek közel fele lesz lakossági (nem ingatlanfedezetű) hitel. Frankhitellel azok a vállalkozók rendelkeznek, amelyek 2013 nyarán a Növekedési Hitelprogram első szakaszában zajló forintosításban nem vettek részt. Ami a bankokat illeti, a frankhitel-állomány jelentős csökkenése miatt nem sínylik meg annyira.


Tovább a témában: Így reagáltak a szombathelyiek az árfolyamgát eltörlésére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!