Belföld

2014.04.15. 14:39

Seuso-kincs - Változik a kincsek látogatási ideje az Országházban

Továbbra is a hét minden napján megtekinthetők az Országházban a Seuso-kincsek, amelyeknek azonban szerdától változik a látogatási ideje: hétköznap 13 és 17 óra, hétvégén pedig 9 és 17 óra között találkozhat a közönség a páratlan értékű műtárgyakkal.

A húsvéti ünnepek alatt zárva tartó kiállítás változatlanul nem része az Országház turisztikai célú látogatási útvonalának, továbbra is külön útvonalon, ingyenesen látogatható - tájékoztatta az MTI-t kedden az Országgyűlés Sajtóirodája.

A Seuso-kincs néven ismert lelet a 4. században készült, 14 nagyméretű, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényből, valamint a kincs elrejtéséhez szolgáló rézüstből áll. Nevét a több mint 1500 évvel ezelőtt élt tulajdonosáról, egy magas rangú római tisztségviselőről kapta, aki minden bizonnyal a mai Polgárdi környékén élt és aki - vagy akinek örökösei - vélhetően egy barbár katonai betörés alkalmával rejtették el a kincseket a 4-5. század fordulóján. 

Orbán Viktor miniszterelnök március 26-án jelentette be, hogy Magyarország 15 millió euróért (mintegy 4,5 milliárd forint) visszaszerezte a kincs hét darabját: a vadász-, azaz a Seuso-tálat és a geometrikus tálat, a két geometrikus kancsót, a kézmosó tálat, az illatszeres dobozt és a Dionysos-kancsót, továbbá az elrejtéshez használt rézüstöt.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a városligeti múzeumi negyed miniszteri biztosa ekkor azt közölte: a műtárgyak három hónapon át tekinthetők meg az Országházban, később pedig - várhatóan 2018-tól - a múzeumi negyedben lesznek láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!