Belföld

2014.03.06. 10:36

Romagyilkosságok - Kárenyhítésre hetvenmillió forintot fordít a kormány

Az előkészítő munka elvégzésére felkért Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslata alapján hetvenmillió forinttal járul hozzá a kormány a romagyilkosságok áldozatainak megsegítéséhez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: életkörülményeik és feltételeik figyelembe vételével több mint harminc érintett számára nyújt az intézkedés segítséget.

Kovács Zoltán, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy - nem várva tovább a romagyilkosságok perét lezáró jogerős ítéletre -, a januárban elfogadott kormányrendelet értelmében a minisztérium hetvenmillió forint támogatást ad a romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak - idézte fel az Emmi.

Kovács Zoltán a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában beszélt erről. 

Az Emmi az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a döntés-előkészítő munkára felkért, az áldozatsegítésben évtizedes tapasztalatokkal bíró, egy nemzetközi áldozatsegítő hálózat tagjaként működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület - vállalásának megfelelően - javaslatot tett a kárenyhítés formájára és kereteire. A Fehér Gyűrű közvetlenül az áldozatokkal vette fel és tartja a kapcsolatot, emberi és anyagi segítséget is nyújtva - tették hozzá.

A kárenyhítésben részesülők személyes adatai a különleges adat kategóriába tartoznak, így a minisztérium további adatok kiadására nem jogosult - írták. "A segítség keretében a kormány törekszik azon eszközök és keretek kialakítására, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintettek sorsának alakulását hosszú távon is figyelemmel tudja kísérni" - áll a tárca közleményében.

Az Emmi álláspontja szerint "jogerős ítélet hiányában is egyértelmű, hogy 2008-2009-ben az akkori állami szervek közül több tevékenysége is hátráltatta a nyomozást és az elkövetőek kézre kerítését". Hozzátették: Magyarország kormánya ezzel a lépésével is felelősséget vállalt az áldozatok családjának kárenyhítésében. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2008–2009-es romagyilkosságokban közvetlenül vagy közvetve érintett áldozatoknak először a polgári kormány nyújtott támogatást. A kormányzati forrásból származó összegen túli segítség - például önkormányzati, civil, egyházi - nagyságáról nem állnak rendelkezésre összesítő adatok. Állami segítségnyújtás keretében azonban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még 2010-ben, KIM-államtitkárként 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak, és ebből egyebek mellett négy lakóházat újítottak fel a Phralipe Független Cigány Szervezet segítségével - tartalmazza a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!