Belföld

2014.02.16. 18:43

Reagálások a miniszterelnők évértékelő beszédére

Mesterházy Attila szerint Orbán beszéde hazug volt és gyáva, az LMP szerint elszámolásnak "rettenetesen kevés".

LMP: Orbán Viktor évértékelője elszámolásnak "rettenetesen kevés"

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszéde elszámolásnak "rettenetesen kevés", kampánybeszédként pedig arról tanúskodik, hogy a kormányfő egy "párhuzamos valóságban él" - fogalmazott Schiffer András az MTI-nek nyilatkozva.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök beszédében nem adott számot a trafikmutyiról, a földrablásokról és a Közgép-beszerzésekről, valamint arról, hogy az elmúlt négy évben "csak azért nem úszott az ország a korrupcióban, mert a korrupciót törvényesítették". 

Úgy fogalmazott: sikerült egy olyan rendszert kialakítania Orbán Viktornak 2010 után, ahol a parlamenti többség előtt nem állnak korlátok és így egyetlen ember, vagy vállalkozás sem érezheti biztonságban a vagyonát a parlamenti többséggel szemben.

Hangsúlyozta: Magyarország nem erősödött, legfeljebb a fideszes oligarchák erősödtek; jelenleg egy átlagember kevesebb jövedelemre tesz szert, mint 2010-ben és az emberek kevesebb pénzért többet dolgoznak.

Schiffer András szerint egészen addig nem is zárkózik fel a magyar bérszínvonal a nyugat-európai átlaghoz, amíg az egymást követő kormányok folyamatosan kivonják a forrásokat a kutatás-fejlesztésből és a felsőoktatásból.

Kiemelte: ebben a ciklusban nem születtek új, válságálló munkahelyek, hanem megszűntek és a foglalkoztatási adatokat a közfoglalkoztatás és a külföldi munkavállalás adataival manipulálva állítja a miniszterelnök, hogy nőtt a foglalkoztatás. Ezzel szemben a valóság az, hogy a magyar vállalkozások nem létesítenek, hanem megszüntetik a munkahelyeket, mert nincsenek beruházások, mert nincsen jogbiztonság sem.

Az LMP frakcióvezetője végül kudarcnak nevezte az ország függőségének csökkentésére tett próbálkozásait is a kormánynak, hiszen a jövedelemkiáramlás erősödött, az államadósság a magánnyugdíj-pénztári vagyon "lenyúlása" nélkül nem csökkent, az "Orbán-Putyin-paktum" pedig pénzügyi és energetikai értelemben is csak növeli az ország kiszolgáltatottságát.

 

 

Mesterházy: Orbán beszéde hazug és gyáva volt

A baloldali Összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszéde egy "hazug és gyáva beszéd volt, amelyből csak a valóság és az emberek mai gondjai hiányoztak" - írta Mesterházy Attila vasárnapi közleményében.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányfőnek fogalma sincs arról az országról, amelyet kormányoz, vagy nem mer szembenézni a valósággal, hiszen hallgatott arról, hogy az elmúlt négy évben minden tíz magyarból nyolcnak csökkent az életszínvonala. Úgy fogalmazott: a középosztály folyamatosan gyengül, a szegénység pedig nemcsak bővül, hanem mélyül is. Négymillió magyar a létminimum alatt él, másfél millió pedig mélyszegénységben, ötszázezer gyerek napi szinten éhezik - sorolta Mesterházy Attila.

Szerinte Orbán Viktor félrevezető statisztikai mutatókkal próbálta álcázni a magyar gazdaság aggasztó állapotát, miközben "nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy érezzük", a magyar gazdaság nem teljesít jobban, az emberek napról napra rosszabbul élnek.
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy vélte: nem véletlen, hogy a miniszterelnök beszéde Teng Hsziao-pingtől és másoktól vett idézetekkel volt tele ahelyett, hogy a magyar családok napi gondjairól beszélt volna. "Ezeket a gondokat ő nemhogy megoldotta volna, hanem kormányzásával tragikus mértékben súlyosbította" - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: ez az ország tényleg nem olyan, mint amilyen négy évvel ezelőtt volt, és az is igaz, hogy április 6-án múlt és jövő közül kell választani, azaz "a Horthy-korszak restaurációja, vagy az európai, szabad, modern és igazságos Magyar Köztársaság között".

 

KDNP: sikeres Magyarország képét vázolta fel Orbán Viktor

A KDNP szerint egy sikeresebb, jobban működő Magyarország képét vázolta fel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében.

A kisebbik kormánypárt közleményében úgy reagált: egyetértenek azzal a helyzetelemzéssel, miszerint szövetségben a Fidesszel sikerült olyan kormányzatot biztosítani az országnak a ciklusban, amely mind belső-, mind külső fenyegetettség idején is stabilan helyt állt. Példaként említették az árvizet, a vörösiszap-katasztrófát vagy az ország elleni külső nyomásgyakorlást. A KDNP szerint minden magyar ember sikere, hogy helyre állt a munka becsülete, hogy csökkent a rezsi és hogy már a magyar családok helyzete is össze nem hasonlítható a négy évvel ezelőttihez képest.

A KDNP bízik abban, hogy a tavaszi választásokon újra bizalmat kap a jobbközép pártszövetség és valóban befejeződhet a posztkommunizmus lezárásának túlságosan is hosszúra nyúlt időszaka. Egy büszke, önmagában hinni tudó és az elért eredményeit megvédeni szándékozó, avagy egy önállótlan, szolgamentalitású Magyarország közötti választás lesz a tét az áprilisi voksoláson - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!