Belföld

2011.01.12. 06:16

Rabok varrják a rendőrök új ruháit

A váci és a kalocsai büntetés-végrehajtási intézetben készülnek a rendőrség, majd a későbbiekben más rendvédelmi szervek tagjainak bevetési ruhái és cipői - értesült belügyi forrásokból a Népszabadság.

MTI

A napilap szerdai száma ismerteti, hogy a rendőrség januártól folyamatosan lecseréli a közterületeken szolgáló rendőrök úgynevezett bevetési ruháit. Az új egyenruha az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint jobb minőségű, erősebb és tartósabb anyagból készül a jelenleg használatosnál, emellett jobban igazodik majd viselőik elvárásaihoz, azaz kevésbé gátolja a rendőrök mozgását.

A napilap úgy tudja, a későbbiekben valamennyi, a Belügyminisztérium irányítása alá tartó rendvédelmi szerv bevetési ruháját is korszerűbbre cserélik, azaz a büntetés-végrehajtásnál és a katasztrófavédelemnél is ruhacsere lesz az elkövetkező években. Az ORFK közlése szerint 2012-re újul meg teljes egészében a ruhakészlet, megközelítőleg nyolc-kilencmilliárd forintból.

Takarékossági megfontolásokból az új bevetési ruhákat és cipőket a büntetés-végrehajtás üzemeiben varratják. A büntetés-végrehajtási vállalatok belügyi források szerint olcsóbban dolgoznak az azonos profilú civil vállalkozásoknál (azt nem sikerült kideríteni, hogy mennyivel), emellett e cégek megbízása mellett szólt az is, hogy az állami megrendelések teljesítésével tartósan értelmes munkát tudnak adni az elítélteknek. Az értelmes munka lehetősége pedig nemcsak hogy némi rabkeresményhez juttatja a fogvatartottakat, de a tapasztalatok szerint csökkenti a belső feszültséget, azaz biztonságosabbá teszi a fegyintézeteket. A két fegyintézethez tartozó bv-vállalatoknál már kiképezték a fogvatartottakat a rendőrruhák és -cipők gyártására, s megvásárolták a termelés megindításához szükséges alapanyagokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!