Belföld

2011.11.10. 11:06

Plázastop lesz januártól

Jövő januártól általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MTI

Giró-Szász András elmondta, hogy a tilalom alól a vidékfejlesztésért, a környezetvédelemért és a kereskedelemért felelős miniszterek által létrehozott bizottság javaslata alapján a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést. A plázastop 2014. december 31-ig lesz érvényben - mondta.

A kormányszóvivő elmondta, a kormány döntött arról is, hogy a vasúti dolgozók számára "pénzügyi ellentételezést" hajt végre a következő három évben 5 milliárd forint értékben. Hozzáfűzte, hogy ez az idén egy, a következő két évben pedig összesen 4 milliárd forintot jelent.

Az LMP nem támogatja a kormány  tervét

Bár eredetileg az LMP vetette fel a plázastop ötletét, az erre vonatkozó, csütörtökön ismertetett kormányzati tervet nem tudja támogatni - közölte Jávor Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-vel.

Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a testület csütörtöki ülése után azt mondta: a kormány elképzelése "paradicsomi állapotot" teremt a korrupcióra, mert nehezen átlátható, központi döntéshozatali szerv egyedileg alkudozik majd a különböző befektetőkkel a bevásárlóközpontok létesítéséről.

A kormány javaslata nem támogatható, az kifacsarja az LMP eredeti javaslatát, a minisztérium hatáskörébe utalja a döntéseket - folytatta, megjegyezve: az LMP visszavonta saját előterjesztését, amikor látták, hogy indítványukat kormánypárti módosító javaslatokkal ebbe az irányba kívánják vinni.

Jávor Benedek emlékeztetett: az LMP eredeti javaslata az volt, hogy a plázaépítés lehetőségét a helyi közösség kezébe adják. Az elmúlt két évtizedben világossá vált, hogy a bevásárlóközpontok terjedése kedvezőtlenül alakította át a települések struktúráját, tönkretette a helyi kereskedelmet, és Európa más országaihoz hasonlóan korlátozó intézkedéscsomagra lenne szükség - mondta.

A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy jövő januártól 2014. december 31-ig általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre; a tilalom alól a vidékfejlesztésért, a környezetvédelemért és a kereskedelemért felelős miniszterek által létrehozott bizottság javaslata alapján a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést.

Az intézkedés célja, hogy a kereskedelem szerkezete kedvezőbben alakuljon át - hangsúlyozta Giró-Szász András, kifejtve: jelenleg a kereskedelmi forgalom 69 százalékát uralják a nagy- és közepes, elsősorban nemzetközi vállalkozások, amelyek ugyanakkor alig egy százalékát képviselik a kereskedelmi vállalkozásoknak, míg a maradék 99 százalékot képviselő mikrovállalkozások csak 31 százalékban részesülnek a forgalomból; ezen próbálnak változtatni.

Azt, hogy milyen szempontok alapján adható felmentés a plázastop alól, egy későbbi kormányrendeletben szabályozzák - mondta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!