Belföld

2009.06.22. 13:29

Petíció uniós képviselőknek, a tejtermelő gazdáktól

DH - A tejtermelő ágazat kilátástalan helyzete miatt demonstrációt tartottak a gazdák az Európai Unió Háza előtt hétfőn Budapesten.

duol.hu

A demonstráción - amelyen több száz tüntető és egy szarvasmarha vett részt - Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta: a jelenleg kialakult helyzetért elsősorban az Európai Unió a felelős, mivel a tejkvóták emelése miatt Magyarországon másfél év alatt 95 forintról 55 forintra esett a tej kilónkénti felvásárlási átlagára.
A demonstráció keretében a tejtermelő gazdák petíciót adtak át az Európai Unió képviselőinek, ebben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül azokat a döntéseit, amelyek a tejágazatot válságba sodorták. A tejtermelők emellett azt követelik, hogy az EU fagyassza be az országkvóták mennyiségét a jelenlegi szinten, emelje meg a kvótaalapú támogatásokat és az export-visszatérítéseket 50 százalékkal, valamint hogy egyenlítse ki a régi és az új tagállamok támogatási rendszerét.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!