Belföld

2009.09.23. 14:13

Pénzhamisító párocskát fogtak: kilencmilliót már legyártottak

Budapest - Kilencmillió forint értékben foglaltak le "közepesen jó minőségű" hamis forint- és euróbankjegyeket a rendőrök a hét elején Budapesten; a hamis pénzt egy budapesti pár állította elő, egy örkényi férfi pedig terjesztette - jelentették be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

nincs nev

Szepesi István dandártábornok, a szabolcsi rendőrkapitányság vezetője elmondta: január 1-je óta a megyében 147 darab hamis pénz került elő, a legtöbb a mátészalkai kapitányság illetékességi területén. A nyomozók megállapították, hogy a hamis bankjegyeket Budapesten készítik.
    
A hamis pénzt terjesztő 34 éves örkényi férfit szeptember 21-én egy soroksári bevásárlóközpont parkolójában fogták el. A férfi autójának hátsó ülésén egy szatyorban 6,7 millió forint hamis pénzt találtak, öt-, tíz- és húszezer forintos címletekben.
    
Ezt követően házkutatást tartottak egy VIII. kerületi motelszobában, elfogtak egy 45 éves férfit és 28 éves élettársát, akiknél 1,9 millió hamis forintot valamint 1 millió forint értékű 50 és 100 eurós hamis bankjegyet foglaltak le. Megtalálták a hamisításhoz szükséges eszközöket, számítógépet, nyomtatókat, tapétavágót és próbanyomatokat is. Kedden pedig egy maglódi családi ház bérelt garázsában - ahol szintén nyomdát üzemeltettek a gyanúsítottak - félkész pénzeket és további eszközöket - vonalzót, vágóeszközt - foglaltak le.
    
Gere Attila, a mátészalkai kapitányság őrnagya, a nyomozás vezetője elmondta: az elkövetők "sokat próbálkoztak", erre utal, hogy nagyon sok próbanyomatot foglaltak le a szobában. A lefoglalt próbanyomatok - egy A4-es papíron 2-3 bankjegy volt - alapján a hamisítóknak a legtöbb gondjuk az illesztéssel volt, hogy a bankjegy két oldalán pontosan illeszkedjenek a nyomatok. Mint mondta, a hamisítók hologrammhatású fémcsíkot is kentek a papírra, ami így megtévesztésre alkalmas volt. 
   
Az MTI kérdésére a főkapitány elmondta: a hamisítványok "közepesen jó minőségűek". A nyomozást vezető Gere Attila idézte a szakértői véleményt, ami szerint a bankjegyek megtévesztésre alkalmasak voltak, de "figyelmes átvétel" esetén, a pénzzel foglalkozókat már nem tudták megtéveszteni vele. A bankjegyeket egyébként "jó minőségű fénymásolópapírra", és nem bankjegypapírra nyomtatták.
   
A rendőrség szerint az elkövetőknek nem volt szakismeretük, "gyakorolták" a pénzhamisítást - erre utal a sok selejt -, majd a végére "belejöttek". Az elkészült bankjegyeket gyűrték, hogy hitelesebbé tegyék azokat, valamint tollal olyan jelzéseket írtak rájuk, mint amilyeneket a különböző pénzkezelési helyeken - bankokban, postákon - írnak rájuk.
    
A rendőrség szerint a budapesti pár állította elő a hamis pénzt, az örkényi férfi pedig "forgalomba hozta": odaadta a hamis pénzt a beválóknak, akik kisebb dolgokat vásároltak rajta. A megvett árut megtarthatták, a visszajáró azonban a "szállítóé" volt. A nyomozás további feladata megállapítani, mennyi pénzt állítottak elő és mennyit hoztak forgalomba a gyanúsítottak, bár a gyanú szerint ezt nem csak Szabolcsban tették.
    
Az elkövetők munkanélküliek voltak, a két férfi pedig büntetett előéletű, bár nem ilyen jellegű bűncselekmény miatt. A három elkövetőt őrizetbe vették, előzetes letartóztatásukról a mátészalkai bíróság dönt. A rendőrség szerint további őrizetbe vételek is várhatók.
    
Gere Attila felidézte a nyomozás kezdetét is: augusztus 1-jén érkezett bejelentés a kapitányságra, hogy Csenger városban és Ura községben több helyen próbáltak hamis pénzt beváltani, 19-21 óra között, amikor már sötét volt, és a boltosok sem figyeltek a bankjegy minőségére. Az elkövetők dolgát megkönnyítette az is, hogy a települések kis boltjaiban nem volt UV-lámpa. A rendőrség akkor három embert pénzhamisítás miatt kihallgatott.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!