Belföld

2015.03.13. 08:58

Paksi bővítés - Üzemanyag-szállítási vita zajlik

A paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között.

Lázár: folyamatos az egyeztetés, megnyugtató megoldás lesz az üzemanyag-szállításról

A paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között, és olyan megnyugtató megoldás készül, amely garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyagellátást, valamint lehetővé teszi majd, hogy "az oroszok is szállítsanak üzemanyagot" - erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Lázár Jánost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy előző este a Financial Times című brit üzleti lap - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - arról írt, leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden EU-tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. Ezt Magyarország megfellebbezte, de a bizottság az Euratom elutasítása mögé állt. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádióban azt mondta: az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházást, Magyarországnak - ahogyan egész Európának is - szüksége van az atomenergiára az olcsó áram miatt és a környezetszennyezés ellen.

Ezt az Európai Bizottság is érti, ezért járult hozzá az orosz-magyar megállapodáshoz, amelynek ugyanakkor több része van, az egyik például arról szól, ki és hogyan fog üzemanyagot szállítani az elkészülő atomerőműbe - fejtette ki Lázár János.

Szavai szerint utóbbival kapcsolatban intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Bizottság és Magyarország között, van, ami az Euratomnak elfogadható, és van, amit vitat. Az ügynökség például szeretné - folytatta -, ha az erőműbe mások is szállíthatnának üzemanyagot, és hogy biztonságos legyen ez a szállítás.

A miniszter elmondta: kollégái a napokban is részletes egyeztetést folytattak az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Hozzátette, csütörtökön ő maga is egyeztetett az orosz tárgyalódelegációval.

"Az Európai Bizottság, Oroszország és Magyarország számára elfogadható és megnyugtató megoldás készül" - jelentette ki. 

Közölte: e megoldás biztosítani fogja egyrészt, hogy biztonságos és versenyképes legyen Magyarországnak az üzemanyagellátás, másrészt lehetővé teszi majd, hogy "az oroszok is szállítsanak üzemanyagot".

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatot indított a reklámadó ügyében, Lázár János megerősítette: a kormány a jövő héten tárgyalja meg a bizottsági észrevételt, és tesz új javaslatot a parlamentnek.

A kabinet kész előterjeszteni a reklámadó csökkentését, fontos azonban, hogy "a magyar tulajdonban lévő kisvállalkozások érdekeit meg tudjuk védeni", ezért harcol a kormány az ő reklámadó-mentességükért - mondta a Miniszterelnökség vezetője, jelezve, hogy éppen ez az egyik tárgya az uniós vitának. 

Lázár János arra számít, hogy március végéig lezárulhat a vita.

Téma volt a rádióinterjúban az EU-s források felhasználása is, erről a miniszter egyebek mellett azt mondta: a projektek egyéb költségei, a "körítés" - például a tanácsadás, projektírás - a jövőben nem kerülhet többe a program 15 százalékánál, szemben a korábbi 40-50 százalékkal.

Megismételte továbbá, hogy még az idén elkészül az új közbeszerzési törvény, amelynek célja, hogy az EU-s és a magyarországi források elköltése sokkal átláthatóbb, elszámoltathatóbb legyen.

 

LMP: szükségtelen a projekt

Életképtelennek és szükségtelennek tartja a paksi atomerőmű bővítési projektjét az LMP, az ellenzéki párt szerint a beruházás európai uniós kudarca a keleti nyitás politikájának kudarcát is jelenti.

Szél Bernadett, a párt társelnöke azt követően nyilatkozta ezt az MTI-nek pénteken, hogy a Financial Times brit üzleti lap azt írta: leállította az Európai Unió az atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden EU-tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. Ezt Magyarország megfellebbezte, de a bizottság az Euratom elutasítása mögé állt.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány ebben a helyzetben nem „kufárkodhat”, vagyis nem azon kell gondolkodnia, hogy a projekt átalakításával, új cégek beengedésével hogyan vigye véghez azt.

Felelős kormány ilyenkor teljes egészében végiggondolja a következő évtizedek energiastratégiáját - jelentette ki Szél Bernadett.  
Azt mondta, ennek során az LMP előtérbe helyezné a megújuló energiaforrásokat, amelyek csökkentik az ország kitettségét és válságálló munkahelyeket teremtenek.

 

Paksi bővítés - Kormányszóvivő: heteken belül véglegesítik az üzemanyag-szerződést 

A kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten.

A kormányszóvivő hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a Financial Times című brit üzleti lap csütörtöki értesülését, miszerint leállította az Európai Unió a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. 

Jelezte, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, és így jelenleg nem áll módjukban további információval szolgálni.

Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a paksi bővítéssel kapcsolatban az Országházban 2015. március 13-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor


Kovács Zoltán a kormány álláspontjának felolvasásával tájékoztatott arról is, hogy a kormány 2014 elején kötött kormányközi megállapodást a paksi atomerőmű áramtermelő kapacitásának fenntartásáról, ami hozzájárul Magyarország gázfüggőségének csökkentéséhez is. 

Közölte: a kormányközi megállapodásokat követően a magyar meghatalmazott szervezet 2014. december 9-én 3 kivitelezési megállapodást kötött az orosz meghatalmazott szervezettel, a Roszatom egyik leányvállalatával. Az Európai Bizottság irányába minden szükséges előzetes értesítés ezekről a szerződésekről megtörtént azok aláírása előtt - mondta.

A szerződés alapján az Euratom mellett az Euratom ellátási ügynöksége is áttekintette a nukleáris üzemanyag-ellátásra vonatkozó kivitelezési megállapodást, amivel kapcsolatban bizonyos változtatásokat kért - közölte.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a folyamatban lévő egyeztetések semmilyen formában nem blokkolják a beruházást és nincsenek hatással a beruházási megállapodásra, ami idén január elsején hatályba lépett.


Fodor: a kormány mondjon le a beruházásról!


A Magyar Liberális Párt álláspontja szerint a kormánynak le kell mondania az "egész elhibázott paksi bővítésről".

Fodor Gábor pártelnök pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ezzel az ország egy óriási politikai és gazdasági tehertől szabadulna meg.

Fodor Gábor úgy fogalmazott: az Európai Unió csütörtökön nyilvánosságra hozott döntésével "lényegében blokkolta" a paksi bővítést. Hozzátette, hogy a döntés nem az erőmű felépítését akadályozza meg, de az nem fog tudni működni, ha nem döntenek az üzemanyagok be- illetve elszállításáról, valamint tárolásáról. "Mondhatnánk azt, hogy megtorpedózta az Euratom (...) a paksi bővítést" - mondta.

A független képviselő jelezte, hogy pártja a magas költségek és az Oroszország felé való függőség miatt a kezdettől fogva kritizálta a beruházást. Most kiderült, hogy nem az Orbán-kormány, hanem az Európai Bizottság védi Magyarország érdekeit - jelentette ki.
Fodor Gábor szerint a magyar kabinet nem alkalmas a beruházás levezénylésére.

A pártelnök arról is beszélt, hogy levelet írt Kövér László házelnöknek: mivel a parlamentben megszűnt a kormánypártok kétharmados többsége, azt kéri, hogy az ellenzéknek adjanak át helyeket azokban a bizottságokban, amelyekben eddig biztosított volt a kormánypárti kétharmad.

Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette: az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. A kormányszóvivő azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

 

PM: nem lehet megkerülni az uniós jogot

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Európai Unió nem engedi, hogy Magyarország a közösségi jog figyelmen kívül hagyásával valósítsa meg a paksi atomerőmű bővítését.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt EP-képviselője pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján közölte: információi szerint az EU azért "vétózta meg" a paksi bővítésről szóló szerződést, mert abban nem biztosított a fűtőanyagok alternatív úton való beszerzése.
Kijelentette: "a vétó" egyelőre nem a bővítésnek, hanem a kormány "titkosítási mániára" épülő politikájának a bukását jelenti. Az EU mostani kifogására ugyanis megoldást jelenthet az aktuális finn példa átvétele, vagyis az, ha - egy kezdeti garanciális időszak után - nyílt nemzetközi tenderen döntenének a fűtőanyag beszállítójáról - tette hozzá, megjegyezve, hogy ez a döntés elsősorban nem a magyar, hanem az orosz félen múlik, hiszen a fűtőanyag-beszerzés a projekt egyik legjövedelmezőbb része. 

A PM politikusa kiemelte, Brüsszel a paksi bővítéssel kapcsolatban "nem fog itt megállni", hanem maradéktalanul érvényt szerez majd az európai uniós jognak. Ez azt jelenti, hogy több akadály is nehezíti a beruházást: az EU versenyjogi biztosa tiltott állami támogatás gyanúja, a belső piaci biztos a nemzetközi tender elmaradása miatt vizsgálódik, továbbá egy kartelleljárás is zajlik az ügyben - mondta Jávor Benedek, aki szerint ezek a vizsgálatok megalapozottak, ezért a paksi atomerőmű bővítése a jelenlegi szerződéses formában nem valósítható meg.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken közölte: a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve. A szóvivő hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a Financial Times című brit üzleti lap csütörtöki értesülését, miszerint leállította az Európai Unió a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

 

DK: csattanós válasz született Magyarország egyre növekvő orosz függőségre

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Bizottság Paks 2-ről szóló döntésével csattanós válasz született Magyarország egyre növekvő orosz függőségére. Az ellenzéki párt követeli, hogy szüntessék meg a szerződés titkosítását és nevezzék meg az EB-döntés eltitkolásáért felelős személyt.

Erről Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke beszélt pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.     Az ellenzéki politikus azt mondta, az Európai Bizottság megtiltotta a bővítési projekt folytatását, így elbukni látszik az Orbán-Putyin "atommutyi".     Felrótta, hogy bár a kormány egy hete tudott erről, mégis egy külföldi lapból kellett a választóknak megtudniuk a döntést.     A helyzetet a DK-s EP-képviselő szerint titkolózás, hazudozás és zűrzavar jellemzi.     Úgy értékelte: egyértelmű válasz született Magyarország egyre inkább növekvő orosz függőségére, a társadalom tájékoztatása nélkül meghozott titkos döntésekre és paktumokra, az országot súlyosan eladósító orosz-magyar gigahitelre, és csattanós válasz az orosz érdekeket még saját hazája érdekeinél is fontosabbnak tartó orbáni politikának. Molnár Csaba szerint Orbán Viktor nem Magyarország hanem Oroszország érdekeit képviseli, de ebben az ügyben is "véget ért a pávatánc".     

Az EP-képviselő követelte: egyértelműen nevezzék meg azt a személyt, akinek döntése nyomán eltitkolták az egy héttel ezelőtti döntést. Azonnal nyilvánosságra kell hozni továbbá az oroszokkal kötött szerződést, szüntessék meg a 30 évre szóló titkosítást! - szólított fel.     Molnár Csaba úgy véli, hatalmas lehetőség adódott a döntéssel, hogy jelentős arcvesztés nélkül kihátráljon a kormány a Paks 2 beruházásból, amely szerinte biztos, hogy meghiúsul.     Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte: az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.     Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. A kormányszóvivő azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

Az Együtt a projekt leállítását, és az információk nyilvánosságát várja

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja azt szeretné, hogy a kormány állítsa le a paksi projektet, és minden ahhoz kapcsolódó információt tárjon a közvélemény elé.

Az ellenzéki párt politikusa, Szelényi Zsuzsanna pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a beruházás egy hosszú távú történelmi hibát alapoz meg, pénzügyi, külpolitikai és energetikai szempontból "maga a megtestesült katasztrófa". 

A független képviselő hangsúlyozta, hogy a létesítmény bővítése legalább egymillió forintjába kerül minden magyar állampolgárnak, a kész erőmű nagyon drágán fog termelni és a projektnek nagyon magas a korrupciós kockázata. A beruházás külpolitikai szempontból is elhibázott, mert a magyar energiaszolgáltatás nyolcvan százalékát hosszú évekig az orosz féltől teszi függővé - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva közölte: az egymásnak ellentmondó állítások ellenére egészen biztos, hogy az Euratom tárgyalta az ügyet és fenntartásait fejezte ki. Az uniós vizsgálatnak még csak az elején járunk és az EU már most problematikusnak tartja az egész projektet - emelte ki Szelényi Zsuzsanna.

Hajdu Nóra elnökségi tag azt mondta, a paksi beruházás a kormány állatorvosi lovává vált, a projekt nemzetközi és külpolitikai presztízsveszteséggel járt. Most látszik, hogy a nemzetközi térben nem működik az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett kormányzás - jelentette ki, hozzátéve: a magyar nemzeti érdeket nem a kormány képviselte, hanem Brüsszel hozta meg azt a döntést, amelyet az Együtt már régóta követelt.

Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt azt közölte, hogy az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.     Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. A kormányszóvivő azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

 

Fidesz: a baloldal mindig a nemzeti érdekek ellen harcol

A Fidesz szerint a baloldalnak mindig az lenne a siker, ha a magyar érdekek sorra elbuknának - kommentálta a kormánypárt frakciója pénteken az ellenzéki pártok paksi bővítéssel kapcsolatos nyilatkozatait az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Azt írták: a baloldal most is a nemzeti érdekek ellen harcol és kárörvend a magyar lakosság áramellátását hosszú évtizedekre garantáló, nemzetstratégiailag kiemelt beruházás "blokkolásáról" szóló hamis hír miatt.

A paksi atomerőmű zavartalan működtetése és fejlesztése kiemelt nemzeti érdek, ezzel tovább nő hazánk energetikai függetlensége, valamint hosszú évtizedekre kiszámítható, olcsó és biztonságos áramellátása lesz a magyar lakosságnak és az iparnak is - fogalmazott a Fidesz-frakció, kiemelve: a paksi fejlesztéshez és az orosz-magyar megállapodáshoz az Európai Bizottság is hozzájárul.

Az atomerőmű fűtőanyag-ellátásának feltételeiről folyamatos az egyeztetés a kormány és az Európai Bizottság között, és hamarosan minden fél számára elfogadható megoldás születhet - olvasható a közleményben.

Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap azt azt közölte, hogy az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.     Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. Azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.


Az MSZP az uniós dokumentumok nyilvánosságát követeli

Az MSZP szerint a kormánynak azonnal be kell fejeznie a hazudozást, és nyilvánosságra kell hoznia az Euratom és az Európai Bizottság határozatait a paksi atomerőmű-beruházásról.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón úgy értékelt: a paksi bővítés uniós blokkolása bebizonyította, hogy nem lehet az Európai Unió és az emberek háta mögött piszkos paktumokat kötni az oroszokkal, "pláne nem egy olyan miniszterelnöknek, akire az ügynökmúlt árnyéka vetül, és aki a szélsőséges Jobbik támogatásával verte át ezt a bővítést a magyar Országgyűlésen".

Szerinte a paksi beruházás blokkolása azt is jelenti, hogy nem lehet egyetlen országra, ráadásul egy háborús konfliktusban érintett országra bízni Magyarország energiabiztonságát.

Az ellenzéki politikus szerint kormány nem akarja meghallani az egyértelmű üzeneteket, ködösít, ugyanúgy, ahogy a fideszes bankbotrányoknál tette, ráadásul a Fidesz "saját uniós biztosát", Navracsics Tibort is meghazudtolta.

Mint mondta, a magyar emberek biztonságát érintő beruházásról van szó, és "a korrupt Fidesz nem dughatja el a paksi bővítést a titkolózás és a hazudozás paravánja mögé".

Arra a kérdésre, hogy az MSZP hivatalos álláspontja-e az, amelyet a fővárosi szocialista vezetők megfogalmaztak, miszerint zöldenergia-fordulatra van szükség, Tóth Bertalan közölte, az MSZP álláspontja egyértelmű, ugyanaz, mint korábban és ebben nincs ellentét a budapesti vezetés és a párt országos elnökségének álláspontja között, vagyis a most működő atomerőművi blokkok még évtizedekig biztosítják az ország energiaellátását.

Nem kell kapkodni a bővítés miatt, annak kapcsán széles társadalmi párbeszédet kell folytatni, meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e a bővítésre egyáltalán, a folyamat végén pedig népszavazást kell kiírni - fejtette ki, megjegyezve: a legfontosabb, hogy megszűnjön a titkolózás. Hozzátette, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megújuló energiahordozókra.

Tóth Bertalan azt mondta, az MSZP abban érdekelt, hogy bármilyen megoldás születik hosszú távon a magyar energiaellátás területén, az a magyar embereknek, a Pakson élő munkavállalóknak kell, hogy munkahelyet jelentsen.

Az Index és a Magyar Nemzet is írt arról, hogy az április 12-ei tapolcai időközi parlamenti választás után kerülhet az MSZP országos testületei elé a fővárosi szocialisták zöldfordulatról szóló elképzelése. A lapok szerint a budapesti MSZP álláspontjával ellentétbe került a Tolna megyei pártszervezettel, amely nem mondana le a beruházásról, mert annak elmaradása elég sok munkahelyet veszélyeztetne Pakson.

Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap azt közölte, hogy az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.     Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. Azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.

Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, az építkezést, az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott - jelentette ki Anna-Kaisa Itkonen, a brüsszeli testület energiaügyekért felelős szóvivője pénteken az MTI-nek. Elmondta azt is, hogy Magyarország értesítette a bizottságot arról, hogy hozzájárul a döntés minősítésének feloldásához, így a bizottság hamarosan a lehető legrészletesebb tájékoztatást fogja adni a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!