Belföld

2010.02.02. 06:27

Orbán értékel

DH - Hosszú idő után lép a nagy nyilvánosság elé személyesen Orbán Viktor Fidesz-elnök, aki pénteken tartja országértékelő beszédét. Orbán december 14-én szólalt fel utoljára belpolitikai témában itthon, politikai interjút pedig szintén akkor adott egy finn lapnak.

MTI

Orbán Viktor tavaly ősszel több interjút is adott hazai televízióknak, de a Fidesz országos választmányának december 14-i ülése óta nem mondott nyilvános beszédet belpolitikai témában Magyarországon.
Azóta a médiaszerepléseit jellemzően a saját honlapján, a Facebook nevű közösségi portálon, valamint a bulvársajtóban bonyolítja. Saját honlapján, az orbanviktor.hu-n tette közzé újévi köszöntőjét, a Facebookon pedig januárban indította el rajongói oldalát a pártelnök, amelyhez azóta több ezren csatlakoztak. Ezen az oldalon várja például a javaslatokat a pénteki országértékelő beszédéhez is.
Politikai témájú lapinterjúja legutoljára tavaly december 18-án jelent meg egy finn hetilapban; ennek szövegét az ellenzéki párt honlapja január 11-én közölte magyar fordításban.
A három legutóbbi, nagy sajtóérdeklődést kiváltó magyarországi rendezvény, amelyen részt vett, szintén tavaly decemberben volt: a költségvetést bíráló 29 közgazdásszal való konzultáció, a Húsz év Temesvár igézetében című konferencia, valamint a már említett választmányi ülés, ahol véglegesítették a Fidesz-KDNP egyéni képviselőjelöltjeinek névsorát.
Ezek mellett két jelentős külföldi beszéde volt, ezek is decemberben: az egyik egy temesvári nemzetközi konferencián, a másik pedig a vajdasági Zenta főterén.
Az Országgyűlésben Orbán Viktor az elmúlt négy év alatt összesen csupán hat ügyben kért szót, ez tizenkét felszólalást fed le a kétperces hozzászólások miatt.
A Fidesz-elnök közel két éve nem beszélt a Házban: utoljára 2008. március 10-én kért szót, a vizitdíj eltörlését szorgalmazó sikeres népszavazás után. Akkor azt mondta, "a választók döntöttek: új irányt, más irányt akarnak Magyarország számára".
Ezt megelőzően 2007 októberében, a Mol ellenséges kivásárlását megakadályozni hivatott, a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvénymódosítás - amelyet a Fidesz is támogatott - záróvitájában beszélt. Akkor leszögezte: "az ország közellátásának biztonságát meghatározó társaságoknak - a Fidesz felfogása szerint - állami és önkormányzati, vagyis köztulajdonban kellene lenniük".
Orbán Viktor 2007 szeptemberében Sólyom László államfő parlamenti beszédére reagálva kijelentette: "biztosítani szeretném a köztársasági elnök urat, hogy a demokráciáért és az emberi méltóságért folytatott küzdelmében a mi frakciószövetségünkre és annak minden tagjára mindig számíthat".
2006-ban háromszor kért szót: az elvesztett választás után a Gyurcsány-kormány programjáról, valamint a 2005-ös zárszámadás és a 2007-es költségvetésről szóló vitákban fejtette ki véleményét. Utóbbi kapcsán egyebek közt úgy fogalmazott: "amire most a kormányzó pártok készülnek, arra az elmúlt tizenhat évben a tizenöt költségvetési vita során még nem volt példa; arra, hogy egy kormány egy olyan költségvetést próbáljon elfogadtatni, amely éppen az ellenkezőjét tartalmazza annak, mint amire felhatalmazást kapott a választóktól".
Bár belpolitikai ügyekben tavaly december óta nem szólalt meg nyilvánosan Orbán Viktor, sportkérdésekben több nyilatkozatot is tett idén januárban. Január 5-én a Magyar Olimpiai Bizottsággal egyeztetett, a minap Alcsútdobozon kijelentette, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni, majd nyilatkozott Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgónak a Fidesz kampányában való szerepeltetéséről megjelent hírekkel kapcsolatban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!