Belföld

2014.12.02. 06:30

Az ónos eső okozott gondot az országban kedden (folyamatosan frissítve)

Komoly gondokat, fennakadásokat okoz kedden az ónos eső Magyarországon. Részletek a cikkben!

4:01 - Késések várhatók a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon

Jelentős késések várhatók a vonatközlekedésben a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon, és a Csehországból érkező vonatoknál is, de a vasúti közlekedésben nagyobb fennakadások már nincsenek - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t kedd hajnalban.

Kavalecz Imre közölte: az újszászi vonalon Gyömrő és Mende között csak egy vágány járható, és ezeken is csak dízel mozdonyok tudnak közlekedni, mert a felsővezeték több helyen is sérült.

Ezért a vonatok nem menetrend szerint járnak, hanem óránkénti indulással, és minden állomáson megállnak  a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon. Egyes vonatok kerülővel, Cegléden keresztül mennek.

Az országban hétfőn több helyen is fennakadást okozott az ónos eső, de kedd reggelre a forgalom helyreállt - tette hozzá Kavalec Imre.

A nemzetközi forgalomban a Csehországból érkező vonatoknál kell jelentős késésekre számítani - közölte a Mávinform ügyeletese.

5:31 - Jelenleg is több helyen dolgoznak a tűzoltók a kárfelszámoláson

Több helyen az éjszaka után még most is dolgoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei az ónos eső miatti károk felszámolásán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd hajnalban az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: a hétfőn érkezett télies időjárás következtében folyamatosan érkeztek a bejelentések leszakadt faágakról, kidőlt fákról, kisebb-nagyobb áramkimaradásokról, vezetékszakadásról. Mindezek több helyen a közúti, vasúti közlekedést is érintették.

Heves, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban alakult operatív törzs a helyzet kezelésére.

Éjszaka Pest megyében volt a legkritikusabb a helyzet. Összesen 37 településen voltak problémák az áramellátással, 21 településen jelenleg sincs áram – mondta a szóvivő, kiemelve: az áramszünet a kistarcsai kórházat is érintette, ahol így tartalék áramforrásról kellett biztosítani az energiaellátást. Dobogókőn továbbra is fenntartják a melegedőhelyeket – tette hozzá Hajdu Márton.

A katasztrófavédelem mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne megszokás szerint közlekedjen. A tömegközlekedésben, a vasúton és utakon is lehetnek balesetek, fennakadások, ezért javasolják, hogy mindenki időben induljon el, s előtte tájékozódjon az időjárásról, az utak állapotáról és a lezárásokról – hangsúlyozta az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint jelenleg kilenc megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém) és Budapesten van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Az előrejelzés szerint kedden, a nap folyamán az eső mellett a Dunántúlon, az Észak-Alföldön ónos eső, az Északi-középhegységben havas eső, havazás is kialakulhat. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.

6:53 - Budapesten még több út le van zárva

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján.

A közlemény szerint a XII. kerületben az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Teát és ételt osztanak a Diana utcai Jókai Mór Általános Iskolában, a főváros XII. kerületében, ahol ideiglenes befogadó állomást alakított ki a katasztrófavédelem az ónos eső miatt 2014. december 1-jén. A XII. kerületben kialakult veszélyhelyzet miatt több hegyvidéki utat lezártak, a lakosság érintett részét megkérték, hogy ne hagyják el otthonaikat.  A Jókai Mór Általános Iskolában december 2-ára virradóan 13-an töltötték az éjszakát. MTI Fotó: Lakatos Péter

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet.

A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták.

A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe.

Tűzoltók dolgoznak az ónos eső miatt letört faágak eltávolításán a főváros XII. kerületében, a Felhő utcában 2014. december 1-jén.  A XII. kerületben kialakult veszélyhelyzet miatt több hegyvidéki utat lezártak, a lakosság érintett részét megkérték, hogy ne hagyják el otthonaikat. MTI Fotó: Lakatos Péter

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

7:09 - Több megyében is útlezárások vannak

Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható - közölte a Magyar Közút kedd reggel az MTI-vel.

Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.

Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

Egy férfi vágja le láncfűrésszel az ónos eső után a jég súlyától letört, veszélyessé vált faágakat a XII. kerületi Normafa úton 2014. december 2-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

8:00 - BKK: több járat rövidített útvonalon közlekedik

Az ónos eső miatt a fővárosban több tömegközlekedési eszköz is rövidített útvonalon jár - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd reggel az MTI-vel.

Közleményük szerint az ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, a Normafa és a Nagykovácsi felé vezető utakon), valamint a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a gödöllői HÉV és a 60-as járat (a fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza.

A gödöllői HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között pótlóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a pótlóbusz - amely Mogyoródra továbbra sem tud betérni - a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel.

A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy út között jár. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tértől csak a Dénes utcáig, a budakeszi Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A fogaskerekű nem közlekedik - olvasható a BKK közleményében.

8:03 - Újabb vezetékszakadás az M31-esen, teljes útzár Nagykovácsi környékén is

Hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt, és Nagykovácsit sem lehet megközelíteni - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül - egy másik vezeték elszakadása miatt - ismét le kellett zárni.

A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok. Pest megye területén egy újabb utat kellett lezárni: már Nagykovácsi is megközelíthetetlen - mondta a szóvivő.

8:32 - Kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat Borsod-Abaúj-Zemplénben

Borsod-Abaúj-Zemplénben kidőlt fák és leszakadó faágak okoztak fennakadást az utakon, emiatt tucatszor riasztották a tűzoltókat - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

Hudák Andrea elmondta, a leszakadó faágak, kidőlt fák Miskolcon és Borsodnádasdon okoztak fennakadást. A helyszínekre a miskolci és ózdi hivatásos tűzoltók vonultak, és megszüntették a keletkezett akadályokat. Személyi sérülés egyik esetben sem történt - tette hozzá.

Szintén kidőlt fák, illetve az úttestre került gallyak miatt zárták le a Felsőtárkány-Répáshuta, Bükkszentlászlói elágazás-Bükkszentkereszt és az Ómassai elágazás-Mályinka közötti utat.

A fagyott, ónos eső súlya alatt megdőlt fák és ágak szinte az egész útszakaszon rádőlnek az útra, jelentősen akadályozzák a forgalmat - sorolta Hudák Andrea.

Répáshuta, Ómassa, Bánkút, Bükkszentkereszt és Királd településeken, összesen 1067 fogyasztási helyen ingadozik az áramellátás. Az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el – mondta a szóvivő.

8:49 - Mogyoród nagy részén még mindig nincs áram

Valamelyest javult a helyzet a Pest megyei Mogyoródon, ahol hétfő este az elektromos vezetékek leszakadása miatt szinte sehol sem volt áram, ám reggelig a fogyasztóknak csak körülbelül 25 százalékát sikerült visszakapcsolni a hálózatba - tájékoztatta a nagyközség polgármestere kedden az MTI-t.

Paulovics Géza (független) közölte: a szolgáltató szakemberei egész éjjel dolgoztak a hiba elhárításán, de a nehéz időjárási körülmények miatt csak részben jártak sikerrel.

Ismét van áram például a polgármesteri hivatalban és az orvosi rendelőben, valamint a három óvoda közül kettőben, ám az iskolában még nincs, így keddre tanítási szünetet rendeltek el. Azoknak a gyerekeknek a felügyeletét, akiket a szülők nem tudtak elhelyezni, a művelődési házban oldják meg, ott áram és gáz is van - mondta a polgármester.

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este azt mondta, a mogyoródi áramkimaradás oka, hogy a vezetékek a rájuk fagyott csapadék súlya miatt leszakadtak. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán - tette hozzá.

Az ónos esőben a megvastagodott jég súlyától leszakadt faágak az úton Mogyoród és Gödöllő között 2014. december 2-án. Az útszakaszt a mentesítő munkálatok idejére lezárták. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

9:33 - Lezárták a 3-as főutat Budapest és Gödöllő között

A rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel lezárták a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelik - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozásra a lefagyások, vezetékszakadások, illetve a főúton végzett mentesítő munkálatok miatt van szükség.

Az autósokat a 3-as főút Budapest és Gödöllő közötti szakaszán az M3-as autópályára terelik a rendőrök, akik arra kérik a közlekedőket, hogy a megye útjain fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közlekedjenek - tette hozzá a szóvivő.

Az ónos esőben a megvastagodott jég súlyától leszakadt faágak az úton Mogyoród és Gödöllő között 2014. december 2-án. Az útszakaszt a mentesítő munkálatok idejére lezárták. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

9:51 - Pest megye: dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén

Pest megyében folyamatosan dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén - mondta Kossa György országos iparbiztonsági főfelügyelő, a helyi operatív törzs vezetője keddi pilisszentkereszti sajtótájékoztatóján.

A tűzoltó dandártábornok azt mondta: Pest megyében huszonkét településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn sincs áram, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. Pest megyében éjfélkor mintegy 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

A térségben 110 bázisállomás nem működik, de a távközlési cégek is igyekeznek kiküszöbölni a szolgáltatászavart - tette hozzá Kossa György. Kiemelte: Pest megyében jegesek az utak, a ráfagyott víz súlyától folyamatosan dőlnek ki a fák, ami nehezíti a közúti közlekedést.

A sajtótájékoztató után konvoj indult Dobogókőre. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint az ónos eső következtében két-három centiméter vastag jégpáncél borítja a tájat, recseg-ropog az erdő, mindenütt letört ágakat, kidőlt fákat látni, néhány vasból készült villanyoszlop is eltörött.

9:55 - Tilos látogatni a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység erdőit

Életveszélyes ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét.

Kedd reggelre sem javult a helyzet: folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő területen - írták.

Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt, Pilisszentlélek, valamint Pilisszentlászló térségében.

Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így továbbra is veszélyes egyebek mellett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt kedden is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.

Kiemelték: a Pilisi Parkerdő munkatársai hétfő éjszaka és kedden már a hajnali óráktól dolgoznak az utak járhatóvá tételén. Budapesten húsz erdészeti szakember dolgozik a XII. kerületben és a Budakeszi út térségében.

A faállományban keletkezett kárról azt írták: még nehezen becsülhető meg az összeg, hiszen a legtöbb terület megközelíthetetlen, azonban több száz hektáron szinte nincsen ép koronájú fa. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatal fát a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz millió forintos kárra lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

A balesetveszély miatt a budai turistautakat az erdészek már hétfőn lezárták.

9:58 - Kidőlt fák, letört ágak nehezítik a közlekedést Nógrád megyében

Eddig 49 esetben távolítottak el az utakról kidőlt fákat, letört ágakat a tűzoltók a hétfő este kezdődött ónos esőzés miatt Nógrádban. A megye 12 településén szünetel az áramszolgáltatás, a probléma csaknem négyezer fogyasztót érint - közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden.

Tűzoltók dolgoznak az ónos eső miatt letört faágak eltávolításán Salgótarján Rónafalu városrésze közelében 2014. december 2-án. Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható. MTI Fotó: Komka Péter

Angyal Eszter elmondta: Salgótarjánban, Somlyóbányán, Rónabányán, Eresztvénynél és a zagyvarónai elágazóban, továbbá a Bárna felé vezető úton többször, több helyszínen távolították el a teljes vagy félpályás útzárat okozó fákat, ágakat. A Cered és Rónafalu közötti szakaszon 29 káreset miatt dolgoztak.

Fák dőltek ki Mátraalmás és Szuha között, a Mátrakeresztes-Galyatető közötti úton pedig több jármű akadt el - tette hozzá.

A szóvivő közölte: a Mátrakeresztesről a Mátrába vezető utat teljes szélességében lezárták a jegesedés miatt. A csúszás és az úttestre belógó faágak miatt nehezen lehet közlekedni Cered és Rónabánya között.

A Nógrád megyei utak csúszásmentesítésén jelenleg hat-hat sószóró autó dolgozik a salgótarjáni és a balassagyarmati térségekben - tette hozzá.

Személyautó halad az ónos esőtől eljegesedett úton Salgótarján Rónabánya városrésze közelében 2014. december 2-án. Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható. MTI Fotó: Komka Péter

Angyal Eszter elmondta azt is: az áramszolgáltatótól kapott információk alapján Salgóbánya, Somoskő, Bárna és Mátranovák településeken este negyed tíztől, Romhány, Galgaguta, Nógrádsáp, Nézsa településeken pedig a hajnali óráktól szünetel az áramszolgáltatás, nincs továbbá áram Szilaspogony, Cered, Szuha és Mátraalmás több területén sem. Az áramkimaradás jelenleg már összesen 3898 fogyasztót érint, a probléma kijavításáról a szolgáltató gondoskodik.

10:00 - Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen

Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen - tájékoztatta a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője kedden az MTI-t.

Útlezárás a 24. számú úton Mátraházán 2014. december 2-án. Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen. MTI Fotó: Komka Péter

Hevesi Katalin közölte: éjjel több villanyvezeték is leszakadt, ezért szünetel az áramszolgáltatás Parád, Parádóhuta, Galyatető és Mátraszentimre egy részén, továbbá Parádsasvár egész területén. Ezeken a településeken 846 fogyasztó maradt áramszolgáltatás nélkül.

Éjszaka harmincöt műszaki mentéshez riasztották a megyei tűzoltókat a rendkívüli időjárás miatt, és tizennégy úton rekedt embert mentettek ki, közülük hetet a Mátrai Állami Gyógyintézetben helyeztek el.

Sószóró autó halad a 24. számú út lezárt szakaszán Mátraházán 2014. december 2-án. Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen. MTI Fotó: Komka Péter

10:14 - Mavir: hónapokig tarthat a megsérült távvezetékek helyreállítása

A főváros környéki régióban a rendkívüli időjárás miatt több távvezeték is megsérült, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet - tájékoztatta kedd délelőtt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. az MTI-t. A cég később hozzátette: a Mavir szolgáltatása ettől függetlenül folyamatos.

A cég közölte: keddre virradóra megsérült az Albertirsa-Göd közötti 400 kilovoltos, valamint az Ócsa-Zugló közötti 220 kilovoltos távvezeték. A szélsőséges időjárás következtében több oszlop kidőlt, és a vezeték az M31-es autóútra zuhant. Személyi sérülés nem történt.

A Mavir szakemberei azonnal megkezdték a helyreállítást. A károk felmérése, a távvezeték helyreállítása azonban több hónapot is igénybe vehet - közölték. Az ellátás azonban a helyreállítás alatt is folyamatos marad - tették hozzá.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hajnalban megnyitották, de reggel újra lezárták az M0-ás autóutat Gödöllővel összekötő M31-est felsővezeték-szakadás miatt. Mint mondta, hétfő este azért kellett teljes zárást elrendelni az M31-es autóúton, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül - egy másik vezeték elszakadása miatt - ismét le kellett zárni. A fővárost és az M3-as autópályát az M0-son át közelíthetik meg az autósok - tette hozzá.

12:18 - Ismét menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon

Ismét menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Nagykáta-Szolnok vonalon, ahol korábban az ónos eső következtében voltak fennakadások - közölte a Mávinform kedd délben az MTI-vel,

Mint felidézték, az országban hétfő óta, főként Pest megye vasútvonalain, több helyen is fennakadásokat okozott az ónos eső, és jelentős késések voltak a Budapest-Nagykáta-Újszász vonalon. A nemzetközi forgalomban a Csehországból érkező vonatoknál voltak jelentős késések, mert Prága és Breclav között nem jártak a vonatok kedd délelőtt, ezért csak Breclavtól érkezett nemzetközi vonat Budapestre. Késett a lengyel időjárási helyzet miatt a Varsovia nemzetközi vonat is.

A MÁV vonalhálózatán egyébként nincsenek jelenleg nagyobb késések - írta a vasúttársaság.

Kutya áll az úton az ónos esőtől eljegesedett fák mellett a XII. kerületi Béla király úton 2014. december 2-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

12:42 - A meteorológiai szolgálat visszavonta a figyelmeztetéseket

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetéseket kedden délután. A szolgálat még hajnalban kilenc megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki.

Közölték: az északkeleti megyékben a ma délutáni, kora esti órákig síkvidéken nagyjából 5 centiméter vizes hó hullhat. Az ország más, 400-500 méter feletti részein, beleértve a Budai-hegység és a Dunántúl magasabban fekvő részeit, időszakos, gyenge ónos eső még kialakulhat.

Az Alpokalján kis területen a délutáni óráktól a szerda reggeli órákig időszakos havazás, havaseső is lehet - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint estefelé egyre többfelé megszűnik a csapadék, éjszakától már csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A hőmérséklet délután 0 és plusz 6, késő este mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.

Szerdára semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

12:46 - Több helyen nincs áramellátás a Bükkben

Répáshután, Ómassán, Bánkúton és Bükkszentkereszten összesen 680 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás az ónos eső miatt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel. A romló útviszonyok miatt a 15-ös autóbusz nem megy ki Ómassára.

Hudák Andrea katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, gallyakat folyamatosan távolítja el. Irlanda Boglárka, az Émász áramszolgáltató igazgatósági megbízottja arról számolt be, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye, valamint Pest megye a társaság által ellátott területén az ónos eső és a jegesedés miatt a letörő faágak és fakidőlések az elosztó hálózatot több helyen megrongálták, illetve üzemzavarokat okoznak.

A cég – a katasztrófavédelem segítségével – nagy erőkkel dolgozik a hibák elhárításán, azonban sok esetben a helyszínek megközelítése is nehézségekbe ütközik. Az időjárási körülmények miatt nem zárható ki, hogy újabb meghibásodások következnek be, és további területeken is probléma léphet fel az áramszolgáltatással kapcsolatban – mondta, hozzátéve: a közvilágítással kapcsolatos hibák javítására az intézmények, az üzemek, illetve a lakosság áramellátásának helyreállítása után kerül sor.

A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. közleményében azt írta, az adatok szerint az útviszonyok tovább romlottak Ómassa felé, így a 15-ös járat már csak a palotaszállóig közlekedik. A palotaszálló megállóhely után a 15-ös autóbusz az 5-ös járat útvonalán halad tovább és Lillafüred végállomáson fordul vissza.

13:17 - Ismét járható az M31-es autóút

Megnyitották a forgalom előtt az M0-st Gödöllővel összekötő M31-es autóutat, amelyet egy napon belül kétszer is le kellett zárni - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedd délután az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea korábban elmondta, hogy hétfő este azért rendeltek el teljes zárást, mert a 9-es kilométernél leszakadt egy felsővezeték. A hibát kedd hajnalra elhárították, az utat megnyitották, ám reggel 7 óra körül - egy másik vezeték elszakadása miatt - ismét megtiltották az M31-esre való felhajtást.

A fővárost és az M3-as autópályát kedd délig az M0-son át közelíthették meg a közlekedők, ám mostanra elmúlt a veszély, az autóút teljes szakasza járható - közölte a szóvivő.

14:15 Várhatóan csütörtökig változatlan marad a helyzet a XII. kerületben

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében résztvevő hatóságoknak és szervezeteknek. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható - hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része).

Mint mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág.

15:07 Újra fizetni kell az M3-as autópályán az M0-ás autóút és Gödöllő között

Ismét fizetni kell az M3-as autópályán az M0-s autóút és Gödöllő között, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a személyautók számára korábban díjmentessé tett szakaszon megszűnt a kedvezmény - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden, kora délután az MTI-vel.

Az M3-as autópályán az M0-ás autóúttól már csak a matricával, illetve a jogosultsággal rendelkezők közlekedhetnek - olvasható az OKF honlapján.
A rendkívüli időjárási helyzet miatt kedd reggel zárták le a 3-as főutat Gödöllő és a főváros között, a forgalmat az M3-asra terelték. A forgalomkorlátozásra a lefagyások, vezetékszakadások, illetve a főúton végzett mentesítő munkálatok miatt volt szükség.

Tűzoltóautó halad a 24. számú úton Mátraháza közelében 2014. december 2-án. Az ónos eső és fagy okozta fakidőlések miatt a Mátrában teljes az útzár Mátraháza és Parádsasvár között, a kékestetői bekötő úton, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig. Az útlezárások miatt Kékestető és Galyatető megközelíthetetlen. MTI Fotó: Komka Péter

15:10 Több szálloda nem fogad vendéget Észak-Magyarországon

Több észak-magyarországi szálláshelyen nem tudnak vendégeket fogadni a rendkívüli időjárás miatt, az új időpontokról elkezdték az egyeztetéseket az érintettekkel - mondta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére kedden.

Hozzátette: mindenkit arra kérnek, hogy ne induljon útnak a vis maior helyzetre való tekintettel a Felső-Mátrába, így Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre.

Mindenkivel egyeztetnek új utazási időpontot a szálláshelyek, vagy visszafizetik a befizetett utazási előlegeket - hangsúlyozta Molnár Anita.

A pilisszentkereszti és dobogókői hotelek, vendégházak vezetői arról tájékoztattak, hogy nem fogadnak turistákat, a helyieket is ideiglenes szálláshelyekre telepítették ki az áramszünet miatt. Az ónos eső komoly fennakadást és veszteségeket okozott.

A mátraházi és visegrádi szálláshelyeken viszont az MTI érdeklődésére azt mondták, hogy nem okozott problémát az ónos eső. A foglalásokat inkább csak az influenza miatt mondják le.

Pest megyében folyamatosan dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén, 22 településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. A Pilisi Parkerdő Zrt. közölte: életveszélyes, ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein.

15:30 Konvojokban lehet elhagyni Dobogókőt

Az autósok a katasztrófavédelem felügyeletével, konvojokban hagyhatják el Dobogókőt. Egy "közúti nyiladék" segítségével, kíséret mellett naponta többször tehető meg az út Pilisszentkereszt és Dobogókő között.

Kossa György tűzoltó dandártábornok, a helyi operatív törzs vezetője az üdülőhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: az utat nagy erőkkel tisztítják, hogy két nyomsávon járhatóvá lehessen tenni, a tűzoltók mellett erdészeti munkagépek is részt vesznek a munkában. Megkezdődik a helyi áramhálózat rendbetétele is, hogy az aggregátorok segítségével az egész települést lehessen ellátni, ne csak egy-egy pontot - tette hozzá.

Kiemelte: a legfontosabb feladat az utak megtisztítása, a lakosság számára az élelmiszerellátás, az orvosi ellátás, a melegedőhelyek, az ott lévő egészségügyi intézmény áramellátásának biztosítása. Zajlik a kárfelmérés, s amint enyhül az idő, az áramszolgáltató szakemberei megkezdhetik a hálózatban keletkezett károkat fölmérését, majd az oszlopok cseréjét, a kábelezést.

Beszámolt róla, hogy Dobogókőnek 84 állandó lakosa van, és mintegy 80 ember tartózkodott ideiglenesen, szállodában vagy rokonoknál az üdülőhelyen. Azokat, akik ezt kérték, még az éjszaka levitték a fővárosba, a befogadóhelyeket mintegy 40 ember vette igénybe - fűzte hozzá.

A dandártábornok elmondta: Pest megyében az áramszolgáltató, a közútkezelő és egyéb szolgáltatók képviseletében több mint 150 ember tevékenykedett. Éjfélkor még csaknem 160 ezer fogyasztónál nem volt áram, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.
A településen minden lakóval tartották a kapcsolatot - közölte Kossa György, hozzátéve: kétóránként végjárták a települést.

Jég borítja a településről távozókat köszöntő táblát a Dobogókőre vezető úton 2014. december 2-án. A katasztrófavédelem és a rendőrség lezárta az utat az ónos esőtől kialakult eljegesedés miatt, a településre csak a katasztrófavédelem terepjáróival juthatnak fel a helyi lakosok. MTI Fotó: Kovács Attila

16:17 Várhatóan csütörtökig változatlan marad a helyzet a XII. kerületben

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésében résztvevő hatóságoknak és szervezeteknek. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható - hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke (a Magasút dűlő, a Csillagvölgyi út és a Normafa felső része).

Mint mondta: továbbra is azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. Azoknak a szülőknek, akik mégsem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését - a felső területen működő óvodák, vagyis a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész utcai óvoda zárva vannak -, a Mesevár óvodába vihetik gyermeküket - tette hozzá.

A veszélyes részeken lakóknak kedd délutántól megnyitották a Jagelló úton a Kongresszusi Központ parkolóját, amelyet a jogosultságukat lakcímkártyával igazolni tudó kerületiek ingyen használhatnak. A polgármester hangsúlyozta: azt kérik, hogy a lakók itt tegyék le az autójukat, lakóhelyükhöz pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) buszaival juthatnak fel.

Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki-pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. Jelenleg a lakott területeket igyekeznek biztonságossá tenni, de az erdei területek még hetekig veszélyesek maradnak, ezért a sétálni vagy kocogni szándékozók inkább kerüljék el az erdőt - figyelmeztetett.
A polgármester elmondta, hogy a katasztrófavédelem, a Pilisi Parkerdő, a rendőrség, az Elektromos Művek (Elmű), a közútkezelő és a BKK munkatársai dolgoznak azon, hogy biztonságossá tegyék a városrészt.

A kerületvezető felhívta a figyelmet az önkormányzat 0-24 hívható 06-30-623-9973-as telefonszámára, amelyet szükség esetén hívni lehet.

Varga Ferenc, az FKI igazgatója arról számolt be, hogy hétfő óta 1536 bejelentés érkezett, túlnyomó többségük kidőlt fák, illetve elszakadt elektromos vezetékek miatt. Jelenleg 18 hivatásos és öt önkéntes tűzoltó egység, valamint a Pilisi Parkerdő öt egysége dolgozik a fák, faágak eltávolításán. "Egy viszonylag nyugodt éjszaka után" hajnali négy órától 450 jelzés jutott el hozzájuk, ebből 142 a XII. kerületből - közölte az igazgató. Kiemelt helyszín még a Budakeszi út, "itt a legkritikusabb a helyzet". A Budakeszi úton lévő kórházak Budaörs felől közelíthetők meg - tette hozzá.

Emellett Nagykovácsiban dolgoznak még, itt négy tűzoltó egység dolgozik. Közlése szerint rövidesen szabad lesz az út és "remélhetőleg nemsokára újra lesz áram is" a településen.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról beszélt: a vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra, az így egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni. Ám az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is lezuhanhatnak majd a fákról - tette hozzá.

Elmondása szerint a társaság működési területének egyharmadát, 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségét sújtja a jegesedés - közölte.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Elmű szakembere szerint jelenleg ezer embert is érinthet a hegyvidéki területen az áramkimaradás.

A hasonló időjárás megelőzését firtató kérdésre Varga Ferenc azt mondta: száz százalékban nem lehet kivédeni egy ilyen ónos esőt, csak a hatásait lehet kezelni. Lomniczi Gergely hozzátette: erdőgazdálkodással, vagyis az idős és korhadt fák, faágak ki- és levágásával általában fel lehet készülni erre a helyzetre, de a csapadékmennyiség miatt "ez már nem az a szint".


16:20 Közúton már elérhető Nagykovácsi, s az áramot is visszakapcsolták


Ismét van áram, s helyreállt a közlekedés rendje is a Pest megyei Nagykovácsiban - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője kedd délután az MTI-t.

Csámpai Attila közlése szerint a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető utat, miközben a szolgáltató elhárította az elektromos hibát, így kora délután először az áramot kapcsolták vissza, majd a bevezető út is szabaddá vált.
A megyei rendőr-főkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy Nagykovácsi kedd reggel vált megközelíthetetlenné, Budakeszire csak Budaörs felől lehetett eljutni.


Az ónos esőben a megvastagodott jég súlyától leszakadt elektromos vezeték Budapesten, a Konkoly-Thege Miklós úton 2014. december 2-án. MTI Fotó: Marjai János

 

19:18 Továbbra sem lehet eljutni közúton Ómassára

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó Ómassa közúton még mindig nem közelíthető meg, a településen 181 fogyasztási helyen tartósan nincs áram - mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd este az MTI-nek.

Hudák Andrea közölte, hogy az áramszolgáltató a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el és végzi a helyreállítást. Az ivóvíz és szennyvízellátás, illetve a melegedőhelyek - a Vadász kocsma, a kulcsos pihenőház - működése biztosított, ezekben van áram, így az eszközök, például a mobiltelefon vagy a számítógép, feltölthetők.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útzár van érvényben a kidőlt fák miatt.

19:28 Szerda reggelig is tarthat a zárás az M0-son, egyre nagyobb a torlódás

Az M0-s autóúton Maglód térségében mindkét irányban nagy a dugó a péceli és a maglódi csomópont között korábban elrendelt teljes zárás miatt, a korlátozás reggelig is eltarthat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy az autóút keleti szektorának érintett térségében este 7 órakor mindkét irányban 5-6 kilométeres volt a kocsisor, és a környékbeli utakon is nehézkes az előrejutás.

Az útzár várhatóan szerda reggelig lesz érvényben, ezért a további torlódások csökkentése érdekében a rendőrség megkezdte az M3-as autópályán a Budapest felé tartó kamionok kiterelését a 106-os kilométernél a Rekettyés pihenőbe. Az M0-s autóúton közlekedő nehézgépjárműveket is az út menti pihenőkbe irányítják - tette hozzá az osztályvezető.

Az M0-st a 48-as és 52-es kilométerszelvények között kedd délután azért kellett lezárni, mert a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartanak a szakemberek.

19:58 OKF: harmincegy településen nincs áram

Jelenleg harmincegy településen 12 900 fogyasztónál nincs áram, vagy akadozik a szolgáltatás a hétfő reggel óta tartó rendkívüli időjárási helyzet miatt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője közleményben kedd este MTI-t.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint egyre több fogyasztót kapcsolnak vissza az áramszolgáltatásba: a legkritikusabb időszakban több mint 160 ezer fogyasztónál nem volt áram, kedd reggelre sikerült az el nem látott háztartások számát 24 ezerre csökkenteni.

Kiemelte: a tűzoltóegységek megállás nélkül tisztítják azokat az utakat, amelyek járhatatlanná vagy nehezen megközelíthetővé váltak a kidőlt fák, a leszakadt ágak, illetve a jég miatt, azért, hogy a szolgáltatók szakemberei mindenhol a lehető leggyorsabban megkezdhessék a helyreállítást.

Közölte: várhatóan még kedden újabb fogyasztóknál lesz megint áram, azokra a helyekre pedig, ahol elhúzódnak a munkálatok, aggregátorokat juttatnak el az áramszolgáltatókkal közösen. Tizenkilenc településen már megoldották az ideiglenes ellátást áramfejlesztőkkel, tizenkét településre pedig jelenleg szállítják az aggregátorokat.

21:01 Mogyoródon előkészítették éjszakára a melegedőt

Több száz mogyoródi lakásban még mindig szünetel az áramszolgáltatás, ezért éjszakára ágyakat vittek a helyi művelődési házban kialakított melegedőbe - közölte a Pest megyei település polgármestere kedd este az MTI-vel.

Paulovics Géza (független) elmondta, noha egyre több otthonba kapcsolják vissza a vezetékek leszakadása miatt hétfő este óta szünetelő áramszolgáltatást, a parkfalui és a tölgyesi részen a helyzet változatlan.

Az áramszünet jelenleg ezer helyi lakost is érinthet, többségük rokonoknál kapott szállást. Bár a szolgáltató szakemberei házról házra járva ellenőrzik az elektromos hálózatot, s reggel óta folyamatosan kapcsolják vissza az áramot, a katasztrófavédelemtől kapott ágyakat vittek a művelődési házban folyamatosan működő melegedőbe - mondta a polgármester.

Ételről és meleg italról is gondoskodik az önkormányzat, bár egyelőre nem tudják, hányan kérnek majd elhelyezést.

A Mogyoródon áthaladó főút a szadai elágazástól Gödöllő felé a jég súlya miatt leszakadt gallyak és kidőlt fák miatt még mindig le van zárva, de Fót, illetve az M3-as felől megközelíthető a település. Az óvodások és iskolások felügyeletét kisebb átcsoportosításokkal megoldották - tájékoztatott Paulovics Géza.

21:21 Megindult a forgalom az M0-son

Mindkét irányban megindult a forgalom az M0-s autóúton, feloldották a teljes lezárást a péceli és a maglódi csomópontok között - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az autóút mindkét oldalán jelenleg is több kilométeren araszolnak a járművek, így egy ideig még érdemes az autósoknak más útvonalat választani.
Az M0-st a 48-as és 52-es kilométer között délután azért kellett lezárni, mert a magasfeszültségű vezeték leszakadásától tartottak a szakemberek.
Pécsi Norbert Sándor korábbi közlése szerint az autóút keleti szektorának érintett térségében este 7 órakor mindkét irányban öt-hat kilométeres volt a kocsisor, és a környékbeli utakon is nehézkes volt az előrejutás.

Ónos eső - Komoly közlekedési gondokat is okozott a havazás Csehországban

Riasztás az ónos eső miatt Veszprém megyében

Zalaegerszeg és Zala megye településeinek részletes időjárása

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Veszprém megye településeinek részletes időjárása

Székesfehérvár és Fejér megye részletes időjárása

Dunaújváros és környéke időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!