Belföld

2015.04.16. 15:00

Olvasásra nevelnek - Nemzetközi díj a Magyar Lapkiadók Egyesületének

Budapest - A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) kiválósági díjat kapott, és a Lapkiadók Világszövetsége (WAN-IFRA) felvette az eddig 12 tagot számláló, Nemzetközi Olvasásra Nevelési Központok sorába.

PLT-információ

Az indoklásban szerepelt még a Magyar Lapkiadók Egyesülete idén 10 éves olvasásra nevelési programja iránti mély elköteleződés.

Kovács Tibor, az MLE elnöke elmondta, hogy az olvasásra nevelés támogatása össztársadalmi érdek: a fiatalok kritikus gondolkodási képességét, ismeretszerzési készségeinek javítását bizonyítottan szolgálja. A programok által nemcsak az ifjúságot szeretnénk bevezetni a hírlapok, magazinok világába, de alternatív oktatási eszközt is kínálunk az oktatás, a pedagógusok számára, egyedülállóan, módszertani útmutatásokkal ellátva. A magazinok, napilapok segítségével összekötjük a nagyvilágot az osztálytermekkel, mintegy hidat emelve elmélet és gyakorlat között. A program igazi nyertese valójában azonban az egész társadalom, hiszen a jól informált fiatalok, a jövőben a nemzet felelős, sikeres, hasznos tagjaivá válnak. A lapok segítségével szemléletesen meg tudjuk mutatni a diákoknak a sajtószabadság jelentőségét is a fejlett demokráciák építésében.

Aralynn McMane ügyvivő és Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke a kiválósági díjjal

Az MLE Olvasásra Nevelési Bizottsága koordinálja a Hírlapot a diákoknak (HÍD) elnevezésű programot, az elnevezéssel szimbolizálva küldetését. A HÍD nagy sikert aratott az MLE tagvállalatai körében is az elmúlt tíz év során 204 ezernél több résztvevője volt a programnak.

Nekik összesen 2,55 millió lappéldányt adtak 887 millió forintot meghaladó összértékben.

A megyékben működő SÉTA (Sajtó és Tanulás) program célja is ez: a középiskolás diákok körében váljon népszerűbbé az olvasás, valamint a nyomtatott sajtó, mint oktatási segédeszköz is legyen jelen a közoktatásban. 2003-ban a Pannon Lapok Társasága indította el ezt a médiapedagógiai programot, amely 2004 őszén az Inform Média Kiadó csatlakozásával, majd 2005 októberében az Axel Springer Kiadó megyei napilapjainak bekapcsolódásával országossá vált. Ami kicsit más, mint a HÍD programban: a megyei lapok a szerkesztőségek közreműködésével elméleti és gyakorlati ismereteket is kínálnak a tanulóknak. Országosan eddig 24 ezer diák vett részt a Séta programban, és az oktatási intézményekben mára jól bejáródott gyakorlattá vált a napilap használata a megyékben is - mondta el Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társaságának stratégiai ügyvezető igazgatója, aki annak idején a megyei programot létrehozta, melyet azóta is működtetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!